1930-TALET - JAZZ OCH "STENKAKOR"
Mitt 30-tal blir en mix av avantgarde, swingjazz, Evert Taube-ballader och jönsiga gamla schlagers. Likaväl som som inom filmen låg klyftorna vidöppna mellan "konst" och folklighet. Jazzhistoria med Louis Armstrong, Duke Ellington, Billie Holiday och Django Reinhardt är så oerhört uppfriskande efter alla långsamma och seriösa djupdykningar.
Men roliga är också alla de gamla "stenkakor", svenska schlagers av Jules Sylvain, Kai Gullmar, Ernst Rolf eller Lasse Dahlquist som ibland kan hittas som samlingsskivor som "Odeon-kavalkaden" eller "Svenska sångfavoriter". En utrotningshotad kulturskatt som i radion bara kan höras i Anders Eldemans "Da Capo" (Sveriges Radio P4). Gamla låtar njutbara på samma sätt som gamla journalfilmer från SF är njutbara. Som tidsmarkörer. Men också som fulländade melodier och för sina fina, utmejslade arrangemang. "Underhållningsorkester" - vilken ädel, antik resurs.
Och solisterna! (Nu räknar jag inte Evert Taube för han har kvaliteter i en egen dimension). Men Ulla Billquist - subtil och lätt att bli förälskad i. Ernst Rolf - hysteriskt övertydlig men en pionjär före alla andra. Zarah Leander - som jag alltid är kluven till. Harry Brandelius - så hemvävt sentimental. Och så Edvard Persson. Kan man lyssna på Edvard Perssons Skåne-patriotiska komplex i en tid då SD har tagit sig in i riksdagen? Jo, jag har faktiskt inga problem med det. Det är visor av sin tid, där texterna faktiskt speglar världsläget. "Där ute rustar världen, men här rustar vi / hos Kalle..." Spräng eventuella fördomar och upptäck tidsikonen Edvard Persson och hans märkliga visor (ofta av Lasse Dahlqvist). Peps är en av dem som gjor det.
Louis Armstrong - "Ken Burn's Jazz" (Columbia saml-CD 2000)
Edvard Persson - "Svenska sångfavoriter" (Odeon-EMI saml-cd 1994)