Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, september 09, 2010


FRÅN BEGYNNELSEN...I LURAR!

Jo, så här är det. Istället för att bara lyssna på slumpval låtar ur en stor musiksamling i MP3 (med alla roliga krockar och oväntade möten det ger, Blå Tåget följt av Frank Sinatra, Beethoven mot Sven-Ingvars, Angelique Kidjo och sedan Karl Gerhard osv.), så kör jag nu en omväxling under tunga höstveckor genom att istället lyssna igenom ALLA album. Och det kronologiskt! Det är garanterat nördigt och det ger stora musikupplevelser i vardagen.

Började således från begynnelsen. Ulsamer Collegium, Collegium Terpsichore och Praetorius Concort spelade renässans- och förbarockmusik så bra som inga andra. Bland annat från det underbara albumet med Collegium Terpsichore - "Tanzmusik der Praetorius-Zeit" (ursprungligen utgivet som Archive Produktion LP 1961, bilden). Det är lekfull, musikantisk, befriande enkel dansmusik från brytningen mellan 1500- och 1600-tal. Men Ulsamers skarpa blåsinstrument ekade i mitt huvud.

2 Comments:

At 7:38 em, Anonymous Anonym said...

och jag har originalet...

Svågern

 
At 9:51 em, Blogger Bengt Lorentzon (Lorre) said...

Visst är den underbar! Jag hittade den på CD. "Dances from the Renaissance" med diverse artister, utgiven på Deutsche Grammophone och med lutande tornet i Pisa på omslaget! Inte helt lätt att gissa att det var den vid första anblicken. Kryptiskt förpackad!

 

Skicka en kommentar

<< Home