Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, juli 16, 2019

TÖRNELL I ETT VEMODIGT VINTERLAND

"Vintersaga" torde vara en av de bästa svenska låtar som skrivits, alla kategorier. Den skrevs av Ted Ström, sångaren och musikern (och konstnären och TV-producenten m.m.) som var med i tidiga folkrockbandet Contact och proggbandet Norrbottens Järn. För evigt förknippad med "Hon kom över mon" - och med "Vintersaga" drygt tio år senare.

Hans egen insjungning av "Vintersaga" är inte alls känd och inte så bra. Han har en tendens att ta i överdrivet när han sjunger. Men när Monica Törnell 1984 spelade in den blev den genast en svensk klassiker.

Monica sjunger den ganska rakt och odramatiskt. Texten får tala för sig själv. Musiken är syntbaserad pop av typiskt 80-talsnitt, många mil från den jordnära vispop hon sjungit tio år tidigare. Jag brukar vara måttligt förtjust i 80-talets estetik med syntsjok, eltrummor och hårdrock-gitarrer i kalla färger, utan blås eller annat som gör musiken levande.

Men i "Vintersaga" stämmer allt. Ted Ströms text beskriver ett frostigt, huttrande vinter-Sverige i exakta bilder - från Pajala till Marstrand till Stockholms city till "insnöade gårdar någonstans på Österlen". Det är tungt, ödestigert och mycket vackert med klart litterära kvaliteter. "Det är då som det stora vemodet rullar in / och från havet drar en isande, gråkall vind".

Låten inleder Monica Törnells skiva "Mica" (Air Music LP 1984). Titeln Mica antar jag är en förkortning eller ett smeknamn för Monica, men det finns även uppgifter om någon biblisk innebörd. Det är hennes bästa skiva näst efter debuten. Här gör hon magiska sånginsatser, inte minst i balladerna. "Lily", "Känslan i maj" och inte minst den helt underbara "Heden". Låtar skrivna helt eller delvis av henne själv. Ibland tillsammans med sin bror Bror Törnell.

En annan stor stund på skivan är den likaså magiska balladen "Krig", som faktiskt är skriven av Per Gessle, högaktuell då liksom nu och alltid, Det är en känslig skildring av ett bräckligt förhållande. Det är just dessa ballader som ger skivan dess djup och relief. I de snabba låtarna drar det mera åt poppig syntpop av mera allmänt 80-talssnitt. "Kom till mig" och "Nu lever jag igen" till exempel, med den avslutande "Som ett sårat vilddjur" ger utrymme för henne att sjunga ut och vråla på ett sätt som kanske inte de rena popbitarna tillåter.

Monica Törnell är en stor sångerska med väldiga resurser, och därtill alltså en bra låtskriverska. Hennes karriär från 1972 och framåt har svajat hit och dit och varit minst sagt ojämn. Hennes inhopp i Melodifestivalen 1986 med Lasse Holm är väl närmast genant, med vad som måste vara en av Melo-historiens sämsta låtar. Vid den tiden blev det också glesare mellan skivorna och efter 1989 har hon varit borta från musiken. Dock visade en comeback på senare tid att hon fortfarande kan sjunga, och det med kraft.

Hennes tre album "Ingica" (1972), "Jag Är Som Jag Är" (1978), denna "Mica" (1984) och även samligen "Förut" (1986) är väl värda att gå till historien. Tyvärr verkar hon vara ganska bortglömd i det allmänna medvetandet.

Betyg: ****