Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juni 13, 2019

MAGISK SVENSK VISPOP MED MONICA TÖRNELL

Och apropå Melanie. Här är Monica Törnell, upptäckt 1971-72 av Cornelis Vreeswijk, som själv förklarade : "Hon är ett sådant där fynd, ni vet..." Monica var bara 18 år på denna sin debut-LP "Ingica" (Philips LP 1972).

Det är alltså inte Anders Burman och Metronome som är inblandade här, trots att skivan har den karaktären (jfr Bernt Staf, Pugh, Cornelis, Fred etc. vid samma tid). Men Cornelis hade nu svikit Metronome och tackat ja till ett fetare kontrakt med Philips. Ett internationellt men mer anonymt skivmärke. Det var precis i den vevan unga Monica Törnell lanserades.

"Ingica" (fantasinamn) är en lysande LP. Faktiskt en av de allra bästa debut-LP:na någonsin i Sverige. Monica Törnell sjunger med en sådan känsla och värme så att man blir helt lycklig. Hennes sotiga, hesa röst har en intim närhet och samtidigt ett kraftfullt temperament. Hon spänner med självklarhet över både finstämda visor, folkmusik, pop och expressiv rock.

Repertoaren här är också mycket väl sammanställd. Här finns sånger av några redan nämnda upphovsmän. Cornelis "Telegram för en bombad by", Bernt Stafs "Avstånd till min käraste", Alf Hambes "Näckaspel" och även Bellmans vaggvisa "Lille Carl". Redan nämnda Melanie gjorde också originalet till "Förut (när jag var liten)".

En överraskande cover är "När jag var ung" av Ian Anderson i Jethro Tull. Originalet heter "Wind up" och var med på Tulls här nyligen kommenterade LP "Aqualung". Eric Andersons "Kom slå dig ner (känn dig hemma") blev en av Monicas finaste inspelningar, känns som skapt för henne. Fin är också balladen "15 november" med en kuslig verklighetsbakgrund.

Utmärkta musiker finns här också. Björn J:son Lindh var med och spelade och arrangerade på nästan alla skivor med alla möjliga artister vid den här tiden. En doldis som Jan Bandel spelar underbar vibrafon. Hawkey Franzén och då rätt okände Janne Schaffer finns bland gitarristerna. Björn Ståbi spelar fiol i "Barkbrödlåten" (som året efter också spelades in instrumentalt med Kebnekaise). Och över alltihopa finns Cornelis närvaro. Ja, "Ingica" är verkligen en juvel i den svenska skivhistorien.

Betyg: *****