Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, mars 25, 2019

SAGAN OM RUBEN & THE JETS - SOM DE LÄT FRÅN BÖRJAN

Frank Zappa igen och från samma tid. År 1968 kom även "Cruising With Ruben & The Jets" med The Mothers of Invention. Pastischen på gamla 50-talslåtar. Sentimentala, olyckliga kärlekssånger i gungande dowop-stämmor, med gläfsande basröst och allt, i hängivna parodier som låter helt vansinniga och roliga.

Kanske Zappas "snällaste" skiva någonsin. Om det inte varit för de där överdrivna stämmorna i falsett respektive bas som anger en stor distans. Samtidigt som The Mothers intresse för originalen med The Ink Spots, The Orioles, The Coasters och andra inte går att ta fel på. Ruben-skivan blev sångaren Ray Collins största stund innan han tröttnade och lämnade The Mothers.

Denna skivan, "Greasy Love Songs" (insp. 1968, Zappa Records återutg.-CD 2010) är alltså precis motsatsen till den förra. Där var det "We're Only In It For The Money" i älskad originalmix, men där jag till slut gav efter och accepterade även den "förbättrade" mixen på första CD-utgåvan.

Här är det originalmixen av den LP som 1968 i original hette "Cruising With Ruben & The Jets", men som i sin första CD-utgåva på 80-talet också "förbättrats" med 80-talistiska bas- och trummor-pålägg, vilket blev en rätt underlig hybrid som inte riktigt stämde. Jag trodde länge att den var den enda som fanns att tillgå på CD, men till slut hittade jag alltså originalet som det lät från början och på CD, men då dolt under titeln "Greasy Love Songs" och med detta annorlunda men logiska omslag.

"Ruben"-skivan lät från början avsiktligt töntig. Det var liksom poängen. Eftersom jag här inte var fixerad vi originalljud - helt enkelt eftersom jag aldrig hör LP:n i original utan blev bekant med den först som "förbättrade" CD:n, så var övergången inte fullt lika traumatisk.

Därför har jag alltså samma skivalbum i två versioner och kan glatt jämföra. Då blir slutsatsen att 1968-originalet naturligtvis är bättre och sannare, men att "förbättringen" på 80-talet faktiskt ändå inte är helt utan förtjänster. För bitvis har gamla Ruben nästan lite VÄL avskalad ljud. Och då så.... Tja, en nördig post blev det här.

Att frågan om originalmix eller inte är olika mellan de två Mothers-skivorna från 1968 har sin förklaring. "We're Only...." är en milstolpe och ett odödligt mästerverk, känsligt att röra i. "Ruben.." är däremot en bagatell i Zappas diskografi. En rätt rolig och underhållande bagatell. Men ändå en bagatell.

Betyg: ***