Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, februari 28, 2019

EN TIDIG AVSTICKARE MED PAUL SIMON SOLO

Det finns en del märkliga turer i skivhistorien. Som till exempel gällande det här albumet, "The Paul Simon Songbook" (CBS LP 1965) med Paul Simon. Skivan gavs enbart ut i Europa, tydligen till följd av några lyckosamma spelningar för BBC.

Simon & Garfunkel hade redan påbörjat sin karriär med debut-LP:n "Wednesday Morning 3 a.m." året innan. Då var de ännu en akustisk "folkmusik"-duo, och denna soloskivan är likaså helt akustisk. En visskiva snarare än pop.

Det lustiga är att alla låtar utom två ("The church is burning" och "The side of the hill") också finns inspelade med Simon & Garfunkel på deras skivor, före och efter denna. Så grovt sett är denna lite lätt överflödig. Brittiska delen av CBS tyckte att det kunde passa med detta fånigt romantiska omslag.

Så varför tar jag ändå med den här? Därför att jag blivit närmast besatt av gamla Simon & Garfunkel de senaste åren, och därtill först nu på allvar upptäckt Paul Simon som soloartist. Duon S & G hade en sparsmakad katalog med bara fem LP mellan 1964 och 1970. Då räknar jag inte in filmmusiken till "The Graduate" / "Mandomsprovet", som till större delen är en samlings-LP plus lie instrumental filmmusik. Man kan lägga till återförenings-livedubbeln "The Concert in Central Park" från 1982. Men det blir ändå en sparsam biografi.

Här på "Songbook" får vi alltså andra men mycket snarlika versioner av "A am rock", "Leaves that are green", "Sounds of silence", den insiktsfulla "A most peculiar man" - om den ensamme mannen som gasade ihjäl sig och grannarna som sa´"Men var han inte lite underlig ändå?", och många andra av dessa litterärt och musikaliskt komprimerade mästerverk.

Här finns också men egen favorit "A simple desultory Phillipic", en svår titel på en snabb, kort och ironisk svada där Simon frossar i namndroppande. Sången var också med på duons LP "Parsley, Sage. Rosemary and Thyme" där Paul sjöng den själv, varvid denna version är identisk. "The Paul Simon Songbook", en "överflödig" första solo-LP av Paul Simon som oftast hamnat vid sidan av. Men med tanke på alla kvaliteter i Paul Simons förtätade, fantastiska sånger kan man mer än gärna höra dem en gång till här,

Betyg: ***