Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, augusti 08, 2017

ENTRANCE - DANSK JAZZROCK MED BLÅ TONER

Det är något magiskt med det där omslaget. Badhytter i blå skymningsljus. Är det vis Amager Strandbad i Köpenhamn? Ingen aning, men stämningsfullt är det. Den rena layouten där det vackra fotografiet får tala i sin nakenhet. Ingen text, ingen onödig grafik.

Jo, en liten text finns det. På en skylt står det "Entrance". Entré till badhuset alltså. Det skvallrar om att det kanske inte alls är i Danmark utan i t.ex. England. Det spelar ingen roll. Omslaget är så vackert i sitt gåtfulla svårmod. Och kopplingen till gruppnamnet blir gåtans enkla lösning.

Entrance var ett sensationellt bra jazzrock-band i Danmark på sent 70-tal och en bit in på 80-talet. Leddes av trumpetaren Palle Mikkelborg, en framstående musiker, arrangör, låtskrivare och bandledare. Gruppen Entrance var en parallell till svenska Egba vid samma tid. Och med en kapacitet och energi som lätt utmanade internationella stjärnor som Weather Report.

Men konstigt nog finns väldigt lite dokumenterat om bandet. De gjorde denna fantastiska skiva "Entrance" (Metronome LP 1977). Sedan kom tydligen ytterligare live-LP som är svår att hitta. Jag hade turen att se dem live på en gamla Victoria-biografen i Malmö 1984. Några mer skivor känner jag inte till, inte något skrivet heller.

Men denna blåtonade badorts-LP är helt lysande. Entrance bestod här av Mikkelborg själv på trumpet och synt, Jesper Nehammer på tenorsax, Kenneth Knudsen på syntar och klaviaturer, Bo Stief på elbas och Mads Winding på trummor och slagverk. Vilka lysande musiker! En elektrisk combo snarlik Weather Report. Ja, det kan inte hjälpas, det är oundvikligt att dra in Weather Report som jämförelse.

"Entrance" börjar i fullt tempo med drivande trumrytmer, avancerade harmonier och mycket snygga melodiska teman. Att låtarna kan ha titlar som "541", "Parapella dance", "Glassprince", "Cream" och "Italian slides" har mindre betydelse, förr alla är de så bra, så bra - förutsatt att man gillar denna typen av musik förstås.

Låten "The stone forest" spelades in ungefär samtidigt av norske gitarristen Terje Rypdal. En tung tretaktare som med spikpiano och fallande trumpettema frammanar en vackert spöklik atmosfär. Överhuvudtaget är Entrances musik väldigt filmisk och lockar till egna, inre bilder. Denna blåa skivan "Entrance" med danska Entrance är en av de absolut bästa jazzrock- och fusion-skivor jag vet. Helt obegripligt att den varit och är så pass okänd och svåråtkomlig.

Betyg: *****