Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juni 22, 2017

I EN EROTISK TRÄDGÅRD MED ROBERTA FLACK

En sång och en skiva om att älska. Och ett omslag med romantisk-naivistisk teckning av en säng och särat kvinnosköte. Med tanke på sexuellt explicita signaler är skivan "Feel Like Makin' Love" (Atlantic LP 1975) med Roberta Flack märkligt livlös och sval.

Hon hade året innan gett ut både sången och LP:n "Killing Me Softly" som verkligen var fulländad, varmt sensuell, vacker och innerlig. En av de bästa kärleksskivor som finns. 1973 hade också Marvin Gaye gett ut sin soul-LP "Let's Get It On" med sexuellt färgade kärlekstexter och sin hyllning till den fysiska akten.

Men detta Roberta Flack-album från '75 är känns tyvärr mera avslappnat än brännande och passionerat. Samtidigt tycker jag om Roberta och hennes mycket personliga ton och stil av en sofistikerad, soft soul. Som en föregångare den ljuvliga Sadé. Men denna pondus blir det aldrig skval. Det finns alltid en beröring, även om den inte är som starkast här.

Hon ligger långt ifrån Aretha Franklin. Snarare närmare populärmusik och softjazz. Dionne Warwick har också något av samma integritet. Roberta Flack skriver tydligen sälla låtar själv, vilket var nytt för mig. Istället bidrar här t.ex. Stevie Wonder med "I can see the sun in late December", Ralph McDonald med "Mr Magic" osv.

Fina, välgjorda arrangemang som alltid på Robertas skivor. Jo, det är nog värt att fördjupa sig i denna musikaliska bädden på omslaget ändå. Jag har den kvar att upptäcka vidare. Så synd bara att Roberta Flacks inte alltför välkända karriär tycks ha ebbat ut strax efter den här skivan. Hon lyste upp ordentligt 1973 med "Killing me softly", sedan har inte jag mycket om henne. Det skulle vara definitivt fel att tro att hon "bara" var en one-hit-wonder.

Betyg: ***