Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juli 20, 2017


TEDS FJÄRDE FULLTRÄFF

Den fjärde i raden av de ordinarie albumen med Ted Gärdestad. Här är "Franska Kort" (Polar LP 1976). Jag har redan skrivit så mycket om Ted tidigare att jag här bara fyller på med några låttitlar från denna LP.

Ted höll, åtminstone på dessa fyra första album, en jämn och mycket hög musikalisk kvalitet med sitt och broder Kennets starkt begåvade låtskrivande, där anslående melodier och skenbart enkla texter kunde ha djupare dimensioner än vad som först anades.

Hitlåtar, eller sånger med hitkvaliteter, kommer på rad här. Här är den härliga "Angela", titellåten "Franska kort" som jag är speciellt förtjust i. Liksom "Chapeau-claque" ("...och Cadillac, höga skor och frack / det är nå´t för killar, som Jack"). En lekfullt ordvrickande ballad som fick många ungar på den tiden att fråga föräldrarna vad chapeau-claque vad för något.

"När showen är slut" är en finstämd sak, medan avslutande "Klöversnoa" är lite påfrestande i sin gammeltjo-stil, när Benny Anderssons syntar rullar på utan andhämtning. Men allt är kompetent, välgjort och mycket begåvat. Unge Ted Gärdestad, som här hade hunnit fylla 20 år, är i trygga händer med Björn och Benny, större delen av Sveriges musikerelit och med geniet Michael B Tretow vid spakarna. Tretow kunde konsten att skapa snygga sound som både var komplexa och luftigt lätta på samma gång. Känt inte minst i hans arbete med ABBA-soundet precis vid samma tid.

Ted skulle sedan göra ytterligare två album under sin aktiva tid ("Blue Virgin Isles" och "Stormvarning") innan den stora tystnaden inträdde. Sedan gick han vilse i livet. En enda comeback-skiva gjorde han på 90-talet, med den talande titeln "Äntligen På Väg". En sommardag 1997 kom den så oerhört tragiska nyheten att Ted Gärdestad hade dött. Minnet av honom lever starkt och vi lyssnar gärna på Teds fins skivor. Så tidstypiska 70-tal och samtidigt så evigt tidlösa.

Betyg: ****