Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juni 08, 2017

FLERA UPPTÅG MED TED

Vi fortsätter direkt med Ted Gärdestad och hans tidiga LP. Nästa på tur är denna, "Upptåg" (Polar LP 1974). Med ett foto-arr. som leker med gamla Zorro-motiv från stumfilmens pionjärtid leker Ted och brorsan Kenneth vidare bland melodier och texter.

Det är samma självklarhet i talang, musikalitet och spelglädje och samma kreativa boom, i en omgivning av Janne Schaffer, Benny Andersson och samtliga ABBA-medlemmar (jo, nu hade ju ABBA formats och gjort succé i Brighton). Och allt med den legendariska Polar-studion som tummelplats.

Största hits här på "Upptåg" är framför allt den charmiga, medryckande "Buffalo Bill" (med raden "Jag är tokig i tjejer....), och inte minst "Eiffeltornet". En problematisk låt eftersom den egentligen handlar om självmord, men på ett lättsamt och metaforiskt sätt ("Jag skulle hoppa / ner från Eiffeltornet / om du lämnar mej...."). En käck trudelutt där man gärna väljer att bortse från associationer till det öde som skulle drabba Ted Gärdestad senare i livet.

"Viking" är en pojkfantasi med läckert flöjtspel av Björn J:son Lindh. "Öppna din himmel" är finstämd posei som lär vara inspirerad av Edith Södergran. "Can't stop the train" är en annan fin ballad, även om jag generellt är mindre förtjust i hans låtar på engelska. Ted är här inne i sin bästa period och det gäller att bara ånga på. Tåget gick än så länge på raka spår mot framtiden.

Betyg: ****