Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, maj 18, 2017

DÄR GÅR DEN RIMMANDE SIMON

Vilken härlig titel! Och vilket härligt omslag! "There Goes Rhymin' Simon" (CBS LP 1973) med Paul Simon är hans tredje album i eget namn (den första kom redan 1965 och hette "The Paul Simon Songbook").

Här botaniserar Simon vidare i egna, subtilt fulländade sånger och finessrika arrangemang. Ett slags tema denna gång är New Orleans och den färgrika, kreolska musiken där runt omkring.

"Take me to the Mardi Gras" är en av de ljusaste, mest glädjefyllda och hoppingivande sånger jag vet. Det sparsamma kompet med elpiano i centrum avslutas med att brassbandet brister ut i riktigt berusat, livsbejakande brölande på äkta New Orleans-vis. Synd att denna sköna avslutning på låten är kort och tonas ner hastigt. Den kunde gärna fått ligga kvar och växa.

"Kodachrome" är en annan sång i smma avslappnade, ljusa laidback-tempo. Gospel hörs i "Love me like a rock" där The Dixie Hummingbirds medverkar. Producenten Phil Ramone har ingenting med de yngre gossarna i blivande The Ramones att göra. Han är född i Sydafrika men legendarisk som ljudtekniker och producent i USA. Ska man fortsätta rabbla namn så medverkar även självaste Quincy Jones på plattan.

Det här är en av de Paul Simon-skivor jag sätter även om han har en jämn, hög kvalitet genomgående som skivartist. Kanske är ""There Goes Rhymin' Simon" fröet till den Sydafrika-sejour med "Graceland" som ska komma drygt tio år senare. Här finns samma fruktbara och nyfikna samarbete över gränserna. Men här är det alltså New Orleans som gäller.

Betyg: *****