Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, april 27, 2017

DEBUT AV ETT 16-ÅRIGT GENI - TED

"Undringar" (Polar LP 1972) var debut-LP:n av Ted Gärdestad, som då var 16 år. Det är otroligt. Han var född 1956 (liksom jag själv). Att Ted var ett underbarn av musikalitet är redan sagt av många så många gånger, men det tål att sägas igen.

Det är så otroligt att nu i efterhand, när vi vet hela storyn och hur det gick sedan, se gamla arkivbilder på Ted i Polar-studion tillsammans med Björn och Benny och de andra. Hur en brådmogen Ted riktigt spritter av musikalisk talang och lekfullt provar sig fram.

Fulländade, sångbara melodier har Ted Gärdestad alltid haft, och han tycks ha trollat ur sig dem med lätthet. Inte bara melodier i största allmänhet, utan sådär riktigt bärande av egen kraft. Som en Paul McCartney eller en Evert Taube. Med storebror Kenneth Gärdestads texter om tonårskärlek och drömmar bildade musikanten Ted en symbios av unikt slag.

Och denna första LP:n då? Ja, det är en unik och imponerande debut. Den storslagna öppningen med "Helena" är hymn över en olycklig kärlek. Ted var kär i samma Helena Arnljot som kompisen Björn Borg var kär i vid samma tid. Som all olycklig kärlek vibrerar den av både ett stort besjungande och ett ensamt vemod.

Den efterföljande balladen "Jag vill ha en egen måne" är kanske mest känd. Här har vi den anslående melodin igen. Och Kenneths nyanserade text där han smakar på varje stavelse. "Ett stilla regn" kan tyckas vara en enkel ballad, men har en storhet i sitt avskalade vemod.

Här finns originalet "Så mycket bättre", som i våra dagar blivit signaturmelodi och gett namn åt den populära TV-serien i TV4. Teds sång från 1972 är en yster samba. I skivans sista spår "Beat it, girl" släpper Ted fram sina drömmar om att få spela rock, hård rock. Jag föredrar den visbetonade, lätta pop han var så bra på.

Samtliga i ABBA medverkar i kompet. Men detta var 1972 och de var ännu inte kända som ABBA. Möjligen som Fästfolket, fast då i mindre sammanhang (även om Björn, Benny, Frida och Agnetha var välkända var för sig vid den här tiden). Det är alltså - på många sätt - mycket svensk musikhistoria i denna skivan.

Betyg: ****