Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, maj 10, 2017

OCH SEVDA LIVE I KÖPENHAMN

Eftersom nyss nämnda Sevda-skiva var skaplig men tyvärr i mono, vilket förtog upplevelse, ställer jag mitt hopp till denna utgåva istället. "Live at Jazzhouse Montmartre" (Caprice live-LP 1972).

Som CD-utgåvor ligger båda prydligt i samma box utgiven av Rikskonserter. Snygga remakes av LP-omslagen, som i sig är snygga och lite tidstypiskt naivistiska à la "hemgjort" 70-tal.

Och ja, Sevdas live-LP från anrika Montmartre i Köpenhamn är mycket riktigt i stereo. Så långt väl. Kruxet här är att det på denna inspelning är gruppens violinist Salih Baysal som får det mesta utrymmet. Hans fiol är, ja hur ska jag säga, säkert genuin och äkta rent musik-etnologiskt.

Men inte lättsmält. Nä, jag tycker att jag ändå är van vid att lyssna på det mesta och tålmodig. Men vid Salih Baysals blåtonsfärgade, gälla, mycket intesiva fiol går faktiskt min gräns. Jag är ledsen men jag klarar inte av det. En annan nackdel är att den fine tenorsaxofonisten Bernt Rosengren sakns på denna skivan. Visserligen är det mera kollektiva improvisationer än solon i Sevdas musik (förutom Baysals fiol intar huvudrollen). Men jag saknar ändå Rosengren där. I övrigt är sättningen densamma som på "Jazz i Sverige '72".

Betyg: *