Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, mars 10, 2017

HUBBARD MED SNYGGA ARRANGEMANG

Den tredje jazzplattan i en trilogi med den suveräne trumpetaren Freddie Hubbard. Han vars svängiga, lättillgängliga jazzrock omkring 1970 blev ett alternativ för mig, när giganten Miles Davis vid samma tid började bli alltför marig i sina långrandiga jam.

Freddie Hubbard nu släppt albumen "Red Clay" och "Straight Life" (båda 1970) med kvintett-sättning, och de två skivorna har jag nyss skrivit om här. Nu tar vi nästa, "First Light" (CTI LP 1971). Med ett snyggt, stilfullt omslag med Hubbards silhuett, en trumpet och ett flygelhorn.

Skillnaden mot de förra är att här har Freddie Hubbard full orkester. Stråkar, blåsare med flöjter och valthorn, vibrafon och komp. Arrangeman tänkta i klanger och färgskalor. Tankarna går lätt till Gil Evans och de fina arr. han gjorde till nämnde mäster Miles Davis drygt tio år tidigare.

Det är verkligen en njutbar skiva. Freddie spinner lyriska jazz i mjuka fraser i vackra melodier och orkesterklangerna målar som en konstnärs bästa palett. Titellåten är en skön rapsodi på 10 minuter. Ett överraskande låtval är "Uncle Albert / Admiral Halsey" av Paul och Linda McCartney. En underbar sång från deras gemensamma skiva "Ram" som också kom ut 1971. Freddie Hubbard spelar den som en sångbar, fin jazzballad.

Ytterligare spår är bland annat "Lonely town" av Leonard Bernstein, samt några standars för mig obekanta. I det gungande kompet finns nu som på de två kvintett-skivorna Herbie Hancock på elpiano, Ron Carter på kontrabas och Jack de Johnette på trummor. Med flera. Alla ur den yppersta jazzeliten. På CD finns också de tre ursprungs-albumen "Red Clay", "Straight Life" och "First Light" som en dubbel. Det blir en njutbar stund av finfin, behaglig, modern jazz.

Betyg: *****