Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, december 19, 2016

TIDIGA THE ROLLING STONES

En egen uppsamling med The Rolling Stones som jag kallar "Lost and Found, 1963-1969 (egen saml. 2016, egentligen Decca). När det gäller Stones 60-tal har jag suveräna LP:n "Aftermath" (1966) och de flesta hitsinglar på samlingen "Forty Licks".

Men det finns såklart mer. Tidiga Stones har så många fler guldklimpar än hitlåtarna. Ta bara "Route 66", en snabb och rapp cover som inleder första LP:n (1964). Och hur kan så många samlingar missa underbara "Time is on my side", en rockballad med gungande refräng i en fri stämsång.

Den är från LP nr 2 (1964) och där finns också deras "Pain in my heart" av Otis Redding. Suverän är ju också deras avskalade version av HowlinWolfs blues "Little red rooster" (alt: "The red rooster"). Och "Heart of stone" är ett eget LP-spår från "Out of our heads" (1965).

En annorlunda hitsingel är den kaotiskt repetitiva "We love you" (1967), som med sina ljud av slamrande fängelsedörrar är deras förbannelse mot brittiska rättsväsendet, vid den tid då vissa medlemmar satt inne pga droginnehav. Gravt psykedelisk är också den rymdlika "2000 lightyears from home", från den omtvistade" "Her Satanic Majesties Request".

Tommy Rander och Håkan Sandblad har beskrivit Stones kortvariga psykedelia-period som "Det är osäkert om Stones musik mådde bra av dessa utflykter utanför de ramar de behärskade". Det må vara hur det vill med det. Stones har ofta provat på och "lånat" vissa stilar för att sedan gå tillbaka till sin rotrock. Men jag tycker "2000 lightyears" är både rolig och skönt flippig, och Charlie Watts har ett lysande driv i trummorna.

Slutligen kan man inte frångå en så utmärkt, tung rocklåt som "Child of the moon" (1969), B-sida på singeln "Honky tonk women". Den påminner visserligen mer än lovligt om The Beatles "Rain", men det gör inget. En bra låt är en bra låt.

Och lite annat finns här. Men den det hela är gott nog. Det blir en sparsam men välsmakande, egen samling från The Rolling Stones klassiska 60-tal på Decca. Den period som bandet nu i år återknyter till på sin nya, och sannolikt sista skiva "Blue and Lonesome".

Betyg: ****