Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, oktober 28, 2016

SINATRA IGEN - SVÄNGER OCH DANSAR

Mitten av 50-talet, och Frank Sinatra fortsatte sitt segertåg och befäste sin position som den främste sångaren inom jazz och populärmusik. Symptomatiskt nog var det här vid samma tid som en annan yngre, blivande gigant slog igenom, Elvis Presley.

"Songs For Swingin' Lovers" (Capitol LP 1956) är den förföriska titeln på denna glada samling av svängiga, dansvänliga och rätt sorglösa evergreens. Det är låtar i rörliga tempi. En "uppåt" skiva - för unga, förälskade par och andra.

Capitol fortsätter alltså sin konstnärliga linje att låta Sinatra göra enhetliga album för varje sinnestämning. Om den förra ("In the Wee Small Hours") var en ren balladskiva av tät melonkoli, så är den här fest, glädje, champagne och förförelse. Nelson Riddle har åter igen arrangerat. En mästare på att ge Sinatras vackra röst de bästa orkestrala och klangliga uppbackningar som kunde finnas.

"You make me feel so young" är en typisk titel, liksom "Love is here to stay", "I've got you under my skin" och "Swingin' down the lane". Cole Porter, George Gershwin och Johnny Mercy finns bland upphovsmännen. Klassisk American Songbook alltså. Även "Pennies from heaven" finns med här.

Även om jag är svagast för Frank Sinatras mera ledsna balladalbum så är "Songs For Swingin' Lovers" klart charmig. Både den Sinatra-typiska titeln och det snygga, 50-talsmättade omslaget är klart oemotståndliga. Liksom musiken förstås.

Betyg: ***