Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, december 15, 2016

ANITA MED DUNDER-SKÖNA RÖSTEN

Svensk, klassisk schlager från 1960-talet. Jag har Siw Malmkvist, Lill Lindfors, Svante Thuresson m.fl. och en väldig massa Monica Zetterlund. Men jag hade ingen Anita Lindblom, förutom "Så'nt är livet" på en antologi.

Därför, välkommet med en bra samling. "Anita Lindblom 25 Bästa" (Universal saml.-CD 2004). Divan Anita som var både omåttligt populär och skandalomsusad på 60-talet, tills hon blev trött på Sverige, förbannad på en flyttfirma och emigrerade till södra Frankrike. Där bor hon än idag tillsammans med en massa katter på hemlig ort någonstans i närheten av Nice.

Det är lätt att glömma bort - RÖSTEN. Vilken fantastisk, dunderskön röst hon hade (och har, men hon är inte aktiv längre). Så kraftfullt fyllig altröst, med värme och vibrerande av sentiment, sex och pondus. Den bästa att tolka franska chansons på svenska, vilket hon också gjort. Hon spelade in en LP med Edith Piaf-låtar.

"Så'nt är livet" från 1961 är ju förstås välkänd för alla. En råsvängig gospel-schlager som Anita sjunger med kraft. Originalet "You can have him" har inte många hört. Det är Anitas version som lever sitt eget liv. "Balladen om den blå baskern" är en hyllning till den anonyme, svenske FN-soldaten i fjärran land. En ovanligt politisk sång då, 1966. Effektiv med sin smattrande virveltrumma och fanfar-trumpeter.

"Ja det var då" är en översättning av "Those were the days" som Mary Hopkins sjöng 1968. Anita gör den överlägset i sin känsliga, inkännande version. "Kring de små husen i gränderna i hamnen" är en underbar tango i gammal stil. Hon är bra på det sentimentala och balanserar det med en perfekt stramhet.

Några sånger är oförskämt sexuella för sin tid, tidigt 60-tal. "Svenska flickor kysser med öppen mun" och "Feber" mer än antyder syndlighet. Två Beatles-tolkningar hade jag aldrig hört med henne. "En hård dags natt" är naturligtvis "A hard day´s night" och "Lyssna" är "Do you want to know a secret". Båda utmärkta.

Nästan allt är covers (svensk schlagermusik var ju till stor del det på 60-talet). Vi får nämnda Edith Piafs "Milord", jämte Cornelis "Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind"  och lika lågmälda "Visa vid midsommartid", medan "Minns du den sången" har samma gospelsväng som "Så'nt är livet".

Anita Lindblom är en av Sveriges mest lysande vokalister genom tiderna, med sin frasering och sin pondus. Jag vill bara säga - Anita, kom tillbaka, varhelst du befinner dig. Vi saknar dig. Bienvenue à la maison.

Betyg: ****