Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, november 28, 2016

ARKIVSÖK-MIX OLDIES - FRÅN FÖRE 1960

Det här blir uppsamlings-antologier som motsvarar de tidigare "Matilda-mix" vol I - VII som min dotter Matilda sammanställde åt mig utifrån önskade, enstaka låtar som jag saknade.

Jag fortsätter själv denna typ av arkivrensningar med något jag kallar för "Arkivsök-mix" och delar upp det i decennier. Men denna första volym får heta "Arkivsök-mix Oldies" (egen saml. 2013-) och innehåller musik från före år 1960 med diverse artister.

Det är en liten samling. En punkt är t.ex. dragspelsvalsen "Månsken över Ångermanälven" (1959) med Carl Grönstedts kapell, i två olika inspelningar dessutom. En central del av den utdöende musikstil som kallas gammeldans, eller helt enkelt dragspelsmusik, och som var en del av min barndoms tidigaste radiominnen och som mina föräldrar tyckte om.

Så några kompletterande, tidiga jazzinspelningar - "St Louis blues" i inspelningen från 1933 med Louis Armstrong och "John Hardy's wife" (1941) med Duke Ellingtons orkester, två fina bitar som inte fanns på deras samlingar som jag har, och som jag gärna ville ha. Någon svensk, gammal Jules Sylvain-schlager från 30-talet från stenkakor med Håkan Westergren och Tutta Rolf osv. Och en fin 50-talsrockballad, "All I want to do is dream" (1958). För hur matiga mina rock'n'roll-antologier är så fanns inte den med där.

"Arkivsök" då? Det är Grammofonarkivets digitala databas som har ersatt deras tidigare skivutlåning. Nog saknar jag den där högtidliga stunden då man gick till Grammofonarkivet på RH-N1 i Radiohuset och hämtade ut den där fina påsen med trattgrammofon på, med en liten beställning CD-skivor, och pratade med den trevliga och alltid lika hjälpsamma personalen.

Sedan några år tillbaka är allt digitaliserat. Det är bekvämt och bra, men samtidigt en smula anonymt. Arkivsök fungerar i mitt tycke bra så länge det inte gäller klassisk musik. Då är filerna indelade per hela verk och inte i satser som man skulle önska. Det där klarar jag inte av själv, utan får alltid ta hjälp av vänliga Jenny Gruvberg på SRF.

Svårt att sätta betyg på sin egen mix, speciellt om den är så liten och spretig. men så får det bli.

Betyg: ***