Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, oktober 18, 2016

EN RÖKIG PALETT AV 50-TALETS JAZZMÄSTARE

"Late Night Jazz" (NotNow Music saml.-2CD 2011) med diverse amerikanska jazzartister från 1950-talet. En given och läcker samling, åter igen efter den där festen hemma hos Katarina och  Per Ingmarsson som gav mig inspiration till att skaffa högar med gammal jazz.

Amerikansk musik från 1950-talet är på menyn. Det innebär en spännvidd mellan cool jazz och bebop / hardbop. Också med en liten, liten sväng över till tradjazz i form av ett bidrag, "Petite fleur" med Sidney Bechet. En kär jazzballad som fick draghjälp av att den blev en stor hit med Chris Barber's Jazzband. Men här är det sällan hörda originalet.

"Round midnight" med Miles Davis kvintett (1956) och av Thelonius Monk är en given inledning. Den sätter tonen för hela antologin. Sedan blir det en välvald palett av Sonny Rollins, Charles Mingus. Lester Young, Stan Getz, Dizzy Gillespie, Coleman Hawkins, Ben Webster med flera, med flera. Och den märklige trumpetaren Clifford Brown. Nydanaren som kunde gått långt, om han inte omkommit i en bilolycka 1956, på toppen av sin karriär.

Pianojazz med Oscar Peterson och Errol Garner roar mig mindre. I det facket finns också tidigare nämnde Thelonius Monk, med sin tillknycklade stil. Gitarristen Barney Kessel är en trevlig bekanskap. Att lägga in ett vokalt nummer med Nina Simone är en genialisk idé. Hon är en favorit med sin enorma pondus. Tyvärr är hennes "Summertime" här en av de konstiga inspelningar med märkligt ljud som det finns en del av i hennes röriga diskografi.

Allt som allt en matig samling med hela 38 låtar. Smakfullt förstås, men det blir också snart lite jämntjockt i musiken. Sällan något som sticker ut och många jazznummer tar liksom ut varandra. Det är inte som en annan antologi jag har, "Jazzklassiker 1923-1977", där kronoligin blir ett högintressant bygge med både bra byggstenar och helhetsarkitektur. "Late Night Jazz" är ett smörgåsbord. Både frestande och med snabb risk för mättnad.

Betyg: ***