Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juni 16, 2016

STOCKHOLMSSÅNGER MED SVANTE

Gamle Svante Thuresson är ännu aktiv och spelade vid 73 års ålder in denna skiva på temat sånger om Stockholm. Titeln blev, fyndigt nog, "Regionala Nyheter : Stockholms-delen" (Universal CD 2011). Som en variant av gamla ABC-Nytt.

Det är en välvald och smakfull samling av, i huvudsak, samtida vispoplåtar och lite annat. Jag som aldrig har gillat Ulf Lundell, jag faller pladask nu när Svante lyfter fram "Rom i regnet" och placerar den vid Zinkensdamm. Den blir en doftrik jazzballad i luftig, smakfull tondräkt.

En egen favorit är däremot Olle Ljungström (sorgligt nog nyligen avliden när detta skrivs). Ett givet val blir då "Sthlm Sthlm" (från hans "En Apa Som Liknar Dig"-album).. En besk skildring av "Guds förgätna stad", där någon springer Maran, nå'n blir mördad och nå'n är bara glad, Den sitter klockrent hos Svante. "Sommar i Stockholm" av Mauro Scocco är en fin tidsskildring i olika plan.

Några originalartister som står nära Svante Thuresson mjuka cooljazz är Bo Kaspers Orkester. Naturligtvis är de också representerade här med "Stunder som den här". Kent är en ordentligt upphaussad grupp som jag aldrig har förstått storheten i, förutom att de har en beundransvärd konsekvens i sin mollstämda mystik, som ändå genererar en vacker rock. Om än ack så enformig. Men deras "Columbus" blir här med Svante en snygg akvarell.

Andra låtskrivarnamn bland Stockholmsmelodierna här är Eric Gadd, Tomas Andersson Wij och - kanske mera otippat - Måns Zelmerlöw. Men alla är bra och utgör en fin enhetlighet. Den enda sång som faller utanför ramen är faktiskt en sådan nött klassiker som "Balladen om det stora slagsmålet på Tegelbacken" av Olle Adolphson. Dels för att den är betydligt äldre än de andra och härrör från vis-tradition istället för pop. Dels för att Svante vill "jazza till" den som en slängig shuffle. Det blir lite sådär.

Musikerna på skivan är genomgående av första klass. Goran Kajfes på trumpet, Jonas Knutsson på barytonsax, Magnus Lindgren på basklarinett och flöjt. Kontrabas spelas av Dan Berglund (från gamla Esbjörn Svensson Trio, senare Tonbruket). Och Jörgen Stenberg trakterar marimba och vibrafon, instrument som jag är extra svag för i den palett som en bra instrumentering utgör. Och gamle Svante Thuresson själv, han sjunger nästan lika bra som han alltid har gjort,

Betyg: ****