Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, april 29, 2016

VÄSTAFRIKANSK MAGI MED KIDJO

Jaha, då har man hunnit fylla 60. Passerat gränsen. Åldersnojor först, men har man blivit så härligt och kärleksfullt firad som jag har blivit så kan livet inte kännas annat än väldigt bra just nu.

Det är fredag oc det är exakt en vecka sedan DEN STORA FESTEN hemma. Säkert uppåt 50 vänner, släktingar, gamla och nya kompisar, arbetskamrater från olika SVT-avdelningar. Och så min underbara familj förstås : Eva, Malin, Matilda och Jens.

Och så klämmer vi en skiva. Jag börjar närma mig slutet i denna stora, kronologiska skivsamle-räkningen. Sedan följer en mängd tillägg, och de är inte så lite. Alla som kommit till under tiden denna diskografi skrivits.

Nu - Angelique Kidjo, "Oyo" (alternativt "Öyö" (Naive CD 2010), En härlig afroäsångerska som kommer från Benin, det lilla land i Västafrika som tidigare hette Dahomey. Hon är sedan länge bosatt och verksam i Frankrike. Här sjunger hon omväxlande engelska, franska och en del afrikanska språk, bland annat Yoruba.

En fin samling sånger där vi bland annat får möta en handfull mycket personligt utformade covers. Så sjunger hon till exempel gamla jazzballaden "Petite fleur" av Sidney Bechet, som blev en jättestor tradjazzhit med brittiska Monty Sunshine och Chris Barber's Jazz band på 50-talet. En underbar melodi som förr var näst intill sliten och uttjatad, men som i vår tid inte har hörts ofta och känns så välkommen igen.

En annan sensuellt tilltalande ballad är "Samba pa ti" som skrevs av Carlos Santana  och blev en instrumentalhit med gruppen Santana 1970 från albumet "Abraxas". Angelique Kijo sjunger den på Yoruba och lyfter verkligen fram melodins karaktär.

Mera sväng är det i soulklassiker som "Move on up" av Curtis Mayfield och "Cold sweat" av James Brown. Därtill finns ett rikt antal sånger av mera afrikanskt genuin karaktär. Vackra, melodiösa, lätta som flygande fåglar och behagligt rytmiska. Jag har inte kunskap nog att reda ut de stilistiska dragen i denna world-music, men njuter av Angelique Kidjos sång, som är både lätt, intesiv och temperamentsfull på samma gång.

Betyg: ***