Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, maj 25, 2016

SOM MUSIK TILL EN SAGOLIK FILM

Gert Landewall är en medarbetare på Sveriges Television. En mediatekniker bland knappar och maskiner. Ingen kändis. Som hobby är han också musiker, kompositör och sångare. Har bl.a. gjort musiken till en rad TV-program. Men föredrar en tillvaro utanför rampljusen.

"Jakten Är Över" (Symptom CD-EP 2010) är en egen hemma-inspelning av Gert Landewall, gjord i liten upplaga. Musik i en förfinad, briljant utformning med smak av svensk folkton.

"Jakten är över" och "Vi som försvann" är två poplåtar med musikaliska finesser och lätt karaktär. "Fjolma borti Fylom" är en folkmusiktravesti på påhittat språk à la Alf Hambe, och i avslutande "Kring Gamla Tjärn" vävs en symfonisk brygd som kan erinra om Björn J:son Lindh, men kanske ändå mer om gamla mästare som Hugo Alfvén och Vilhelm Stenhammar.

Allt frambringat på syntar, klaviatur-instrument, kanske någon bas eller gitarr och Landewalls milda sångröst. Allt spelat, komponerat, arrangerat och sjunget av honom själv. Skivan kan på ett sätt kännas otidsenlig och (frånsett tekniken) hemmahörande i en annan tid. Ett 70-tal färgat av Contact, Bo Hansson och Merit Hemmingson.

Men den är samtidigt tidlös och befriande utanför alla nutida trender. Möjligen kan Landewall ses som en mindre känd själsfrände till Benny Andersson och hans gränslösa men folktonspräglade, öppna men samtidigt snälla musikvärld. Skulle gärna önska Gert Landewalls begåvade musik en större spridning, Men upphovsmannen själv föredrar att verka i det dolda,

Betyg: ***