Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, maj 30, 2016

FEIST OCH HENNES MER METALLISKA SIDA

Nej, det handlar inte om någon hårdrock. Har inte mycket med Heavy Metal att göra. Inte annat än möjligen i metaforisk betydelse. Det är den fina kanadensiska singer / songwritern Leslie Feist, eller bara Feist, och hennes fjärde album "Metals" (Polydor CD 2001) det handlar om.

Jag har bara hört hennes "The Reminder" från 2007 tidigare (som jag skrivit om i spalten) och har inga andra referenser. Tycker hon är sig lik i sin sparsmakade, dröjande, eftertänksamma sångstil. Visor med mycket luft och tystnad, behagligt laddade med en air av längtan.

Möjligen är hennes sånger något mera fysiska här. Utspända med mer röststyrka och med mera slagverk i det ändå så sparsamma kompet. Lite av Tom Waits metallskrot (åtminstone på hans skivor från 1980-talet) kan anas som möjlig influens.

"Caught a long wind", "The circle married the line", "Bittersweet melodies" och "The bad in each other" är några av de fantasifulla titlarna på Feist lätt bluesinfluerade ballader. Jag hade i början svårt att greppa hennes stil, men tycker nu väldigt mycket om hennes skivor. Speciellt denna. "Metals" var det.

Betyg: ****