Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, april 04, 2016

DRÖMSKT OCH VACKERT MED LALEH

"Me and Simon" (Warner CD 2009) är det tredje albumet med Laleh Pourkarim, eller Laleh.Tretton egna sånger, och hon sjunger omväxlande på engelska, svenska och på sitt modersmål persiska.

Det ä en fascinerande brygd och en alldeles egen musikvärld som Laleh bjuder oss in i. En superbegåvad singer / songwriter som helt naturligt väver in en symbios av det gängse anglo-amerikanska musikarvet med underbara klanger av persisk folklore och en värld som lätt förknippas med orientaliska sagomönster.

Jag ska inte säga "exotiskt", för det låter förminskande. Hellre gränslöst färgrikt och mångfacetterat.
Ändå är det sångtexterna på engelska som dominerar på "Me and Simon". Men det är just denna sagotematik som ger färg åt "Go go", "Nation", "Roses", The end", "History" och persiska "Farda", medan titelsången "Me and Simon" pekar mera åt ett angliskt vispop-idiom.

Laleh har ett mycket speciellt sätt att sjunga, frasera och intonera, Hennes uttryck är både mjukt drömlikt och häftigt temperamentsfullt på samma gång. Hon har en förmåga att liksom ropa ut fraserna och plötsligt explodera i dynamiken. Det gör henne till en stor musikalisk personlighet med ett musikspråk som skiljer sig från de flestas.

Sångerna på svenska är bara fyra till antalet. "Snö", där hon sjunger till London Symphony Orchestra, var ledmotiv till långfilmen "Arn, tempelriddaren" efter Jan Guillou. Eftersom jag är helt ointresserad av Arn och fantasy-filmer hade jag inga sådana associationer och kände heller inte till sången innan jag hörda skivan. Men vacker är den.

Läckrast är dock sången "Bjurö klubb". En fantasi där en delfin (!) har berättarrollen. En otroligt medryckande melodi som borde varit en given hitlåt. Också ett utmärkt exempel på Lalehs temperament, att lugna låtar att växa till något stort och temperamentsfullt. Vackra melodier är för övrigt något som präglar Lalehs hela musikalitet och stora konstnärsskap.

Betyg: ****