Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, mars 31, 2016

EN ANNAN RÖST MED DJUP OCH ROCKKÄNSLA

Skånska Amanda Jenssen, född 1988 och ännu en av våra superbegåvade rocksångerskor och låtskriverskor. På sitt andra album "Happyland" (Epic CD 2009) har hon skrivit alla tolv låtar själv tillsammans med Pär Wiksten från Skellefteå-bandet The Wannadies.

Det är en mörk, omtumlande rockkänsla som rullar över skivans låtar. Sånger på engelska i en klassisk, 60-talsanstruken stil, som med ljudproduktionens stora ekosalar och kraftfulla orkesterklanger lätt ger associationer till något av den demoniske Phil Spector från cirka 1963. Fast bättre. För Phil Spector har aldrig varit min favorit.

"Happyland" inleds med titellåten som är mycket bra och har säker hitpotential. Det gäller också "Save me for the day", "Autopilot", "The end", "Borderline" och alla andra sånger på detta enhetligt jämna album. Amandas starka, mörka röst och knivskarpa attack ihop med attraktiva melodier och det pompöst väldiga soundet ger ett nästan farligt intryck.

Innerligt blir det i balladerna. Inte minst i den avslutande "I choose you" som är något av det vackraste som jag hört på en svensk skiva någonsin. En mycket bra skiva av en ung och synnerligen begåvad artist.

Betyg: ****