Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, mars 21, 2016

REGINA SPEKTOR FAR VIDARE

Underbara sångerskan och pianisten som jag tidigare prisat. Singer / songwritern från New York som föddes 1980 i Sovjetunionen, och emigrerade med sin familj strax innan murens fall.

Hon som tidigare gjort bl.a. skivorna "Soviet Kitsch" 2004 och framför allt den helt mästerliga "Begin To Hope" 2006 som jag skrivit om i denna spalt.

Här tillbaka med "Far" (Sire CD 2009). Ensam i ett vitt rum med en blå flygel, enligt omslaget. 13 nya egna, välskrivna sånger. Spektors fullända melodiösa talang, briljanta pianospel och uttrycksfulla sång lämnar inget åt slumpen.

Och "Laughing with", "Blue lips", den märkliga "Eet", "Two birds", "Dance anthem of the 80ies" och den lekfullt hårdföra "Machine" är alla utmärkta sånger av hög klass. Ändå kan jag sakna den ännu vassare sångmejslingen på den förra och ändå oöverträffade "Begin To Hope". Det är en bortskämd invändning, för låtarna på "Far" står ändå långt över det mesta som kommer ut på skiva (eller numera fil) idag,

Kan bara i mitt stilla sinne undra över varför inte Regina Spektor ändå inte är mer känd än hon är. Med den musikaliska kapacitet hon har borde hon vara en superstjärna.

Betyg : ****