Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, mars 16, 2016

ANNA TERNHEIMS SKUGGRIKA VÄRLD

Först och främst - det var en KANONKONSERT i förrgår kväll på Cirkus i Stockholm. Anna Ternheim live - vilken röst, vilka låtar, vilken nyskapande musik ! Vilket band Och vilken ljusdesign !

Nu är det perfekt timing att denna diskografi råkar ha hunnit fram exakt till just Anna Ternheim och hennes album "Leaving on a Mayday" (Universal dubbel-CD 2008).

Det är något magiskt med rösten. Hon sjunger med en något hes, något sotig men ändå klar röst som träffar rakt i ens inre. En närhet som berör. Hon är en ypperlig låtskriverska, singer / songwriter, med en melodiskatt som går långt utanför den väna vispop som ofta brukar associeras dit.

Ibland drar det år country, ibland åt ballad och ett Joni Mitchell-idiom. Men samtidigt har hon en dynamik som kan växa rent explosivt. Kritikern Johanna Paulsson i Dagens Nyheter (2016-03-16) jämförde rentav öppningen på hennes jonsert på Cirkus med ett mörkt, gotisk Thåström-land. Det är ingen jämförelse jag skulle kommit på själv, men jag förstår vad hon menar.

Nå, nu ska det handla om denna 2008 års skiva och inte om konserten på Cirkus. Men mycket av det skuggrika, dovt poetiska - och dynamiska - finns på "Leaving on a Mayday". Inte minst i titellåten, i öppningen "What have I done?", i "Let it rain" och i "Terrified" (som ges i två versioner). Sång, melodier och texter är njutbara in i minsta detaljer.

Men fast hon är en sensationellt bra låtskriverska är det ändå den andra skivan, cover-skivan, i detta dubbelalbum som jag är extra svag för. Där tolkar hon Frank Sinatra-klassiker på sitt eget vis. Långsamt, lågmält, poetiskt, förtätat. Helt annorlunda än Sinatras swingstänkta original (som ju såklart också är utmärkta i sig).

Det är en kort andra-skiva. Bara en handfull Sinatra-låtar, varav märks "Strangers in the night", "What now my love?" och - förstås "New York, New York" (Anna Ternheim bor ju i New York). Jag har förstått att denna andra skiva inte tillhör ordinarie "Leaving on a Mayday" utan bara var en slags bonus, en raritet. Synd, för den är väldigt bra.

Betyg: *****