Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, mars 09, 2016

PERSONLIG FRIDA HYVÖNEN

 "Silence is Wild" (Licking Fingers CD 2008) är Frida Hyvönens tredje album. Hon är en mycket personlig, svensk singer-songwriter, född 1977. Sjunger till piano och med en klassiskt melodisk och samtidigt rätt allvarlig ton i uttrycket.

Det är inte ofta jag hört en rocksång som handlar om insemination (som jag tolkar det). Den finns här och den heter "December". Frida Hyvänen sjunger allvarligt på orimmad vers med beskrivning av sjuksalens interiörer och uppvaknandet och frukostbrickan. Det är ... annorlunda.

"December" är en lika naken pianoballad som ämnet är känsligt. Andra gånger svänger det till ordentligt. "Scandinavian blonde" är en snabb, medryckande boogie och "Bird" en mediumtempo med tung syntslinga. Men dessa är undantag.

Allt övrigt är storslaget sångbart, svårmodigt vackert och personligt utlämnande. "Oh Shanghai" är två fina reseberättelser. "Dirty dancing", "Enemy within", "Pony" och "Why do you love me so much" är andra balladtitlar på denna välgjorda skiva med tidlöst Carole King-klingande sånger och berättande texter med litterära kvaliteter.

Frida Hyvönens något gälla röst kan jag ha ibland finna lite entonig, och hennes gravallvar dra åt det tråkiga. Samtidigt är det med tung pondus hon delger oss sina fina berättelser och reflexioner om relationer, människor och miljöer. "Silence is Wild", bara en sådan titel är poesi i sig.

Betyg: ***