Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, mars 18, 2016

SISTA UPPSAMLINGS-HEATET

Så - dags för sista uppsamlings-heatet i min egen bränn-serie "Matilda-mix" som min dotter Matilda hjälpt mig med. Alltså, "Matilda-Mix VII" (egen saml.-CD ca 2009) med diverse artister.

Egentligen är det bara The Killers hitlåt "Human" (2008, Matildas favoritlåt) och de båda Melodifestival-bidragen från 2009, "Snälla, snälla" med Caroline af Ugglas och "La voix" med Malena Ernman, som tillhör nutid.

I resten kastas vi långt tillbaka i tiden, till 1960-talet och tidigare. Allt för att fånga upp de luckor i försök att pussla ihop den jättelika räkningen "Mitt Liv i Bitar", som är ett närmast imaginärt projekt.

Här får vi äntligen den riktiga "I feel like I'm fixing to die-rag" med Country Joe & The Fish från 1967, och inte Country Joes solo-version från Woodstock-festivalen som tidigare snappats upp här. Från den gyllene slutet-av-60-talet-perioden finns också hits med Tom & Mick, The Doors och (lite senare) George Harrison. Även där en fråga om "rätt" version av "Bangla Desh".

Sedan djupdykningar ännu längre tillbaka, till brandom, rötter och musikalisk oskuld. "Utskärgård" av Bobby Ericsson, lite Thore Skogman, talskivor med humorklassiker som "Guben i låddan" med Hasse Alfredson och Martin Ljung, "Bilskolläraren" med Carl-Gustaf Lindstedt. Och så ytterligare ett kast bakåt till stenkakornas tid. "En herre i frack" med Gösta Ekman den äldre, från 1935 och komponerad av den mrkliga Johnny Bode. En favorit från Vetlanda.

Betyg: ***