Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, februari 12, 2016

SÄKERT SJUNGER OM UNG OSÄKERHET

Det låter väl knäppt att kalla sig Säkert som artistnamn. Inte heller hade jag någon riktig koll på vem psuedonymen Hello Saferide var. Det visade sig snart att båda dessa rätt fantasifulla namn var alter egon för sångerskan Annika Norlin från Östersund och Umeå.

"Säkert!" (Razzia CD 2007) med Säkert är hennes andra album, och det första under namnet Säkert. Hon framträder här som en unik, lyhörd sångskapare med träffsäkert bildspråk.

"Och jag grät mig till sömns efter alla dar" är något av det bästa jag hört, när det gäller skildring av en ung flicka i puberteten som är osäker och hamnar fel den tuffa tonårsvärlden. Låter det deppigt? Nej, inte alls. Säkert sjunger med spröd röst, men i snabbt tempo med en visshet och värdighet som går direkt till hjärtat.

Och så är hela skivan. Hudkänslig, personlig, sårbar, arg, stolt och så välformulerad. "Det här är vad dom säger", "Vi kommer att dö samtidigt", "Någon gång måste du bli dig själv" och "Är du fortfarande arg?" är några andra titlar. Ordrika, beskrivande texter och genomgående på orimmad vers. Mjuk vispop i (mestadels) punkigt snabba tempon. Ja, det finns faktiskt en punkens energi som i det här sammanhanget känns välgörande.

Sedan kan Annika Norlins röst bli lite enahanda i uttrycket. Men samtidigt, elva korta, koncentrerade sånger med starka textinnehåll. Det ger en skiva med personlighet och tyngd.

Betyg: ****