Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, februari 15, 2016

FLÄSKKVARTETTEN MED HELA SVERIGES ARTIST-ELIT

Fläskkvartetten har jag följt sedan sent 80-tal, och har de flesta av deras skivor. Jag blev helt knockad när jag såg dem som husband hos komikerna Nancy & Carina i serien "Daily Live" på SVT 1987.

Bara det att spela fräck, punkig rockmusik med fyra elektiska stråk-instrument plus trummor, bara det i sig var ju en genialisk programidé värd guld. Att de sedan tog ut svängarna rejält åt kammarmusik likväl som åt världsmusik likväl som åt rå rock och t.o.m. heavy metal, det gjorde deras musikbrygn än mer spännande.

Runt 1988 anslut sig sångaren Freddie Wadling, som med sin dramatiska känslighet tllförde något stort. Musikaliska gränslöshet och avantgarde har präglat deras många skivor sedan dess. Ibland har det lutat mer åt rock (oftast när Wadling har medverkat), ibland mera åt en abstrakt konstmusik, ofta när kvartetten själva har spelat teater- eller filmmusik.

De var som hippast och "rätt" i rockköret runt 1993, då de bland annat fick en Grammy för sitt mäktiga album "Flow". Sedan har de sjunkit mera i den mediala bakgrunden, fast de hela tiden varit aktiva. Å 2000 gav de t.ex. ut sitt fantastiska, instrumentala album "Love Go", som inte fick mycket uppmärksamhet.

Vid de laget hade Fläsket och Freddie Wadling börjat gå skilda vägar. Men de möts åter här, på "Voices of Eden" (Universal CD 2007), utgiven i enbart namn av Fläskkvartetten. Men det är en vokalskiva, en av deras första på länge.

Till tolv nummer har man bjudit in större delen av Sveriges sångarelit, åtminstone den mera alternativa falangen. Anna Ternheim sjunger en lyrisk förtätad "Leave a light". Vacker är också "Brigades" med sång av Titiyo och Johan Renck. Däremot har jag svårt för Robyn när hon forcerar en hetsig "This one's for you".

En sång som verkligen sticker ut är  "Tillisaba" med sångaren och kora-spelaren Solo Cissokho från Senegal. Den är vacker, den är ståtlig, den är andäktig, när västafrikanska toner möte Fläskets stråkar. Freddie Wadling medverkar i en mörk duett med Thomas Rusiak och i en sällsam tolkning av en Burt Bacharach- schlager. I övrigt gästar också  Joakim Thåström, Nicolai Dunger, Andreas Mattsson och Christian Waltz med sångnummer.

"Voices of Eden" är en bra skiva. Den känns kanske inte lika angelägen och högexplosivt nyskapande som åren efter debuten. Var detta deras sista skiva? Jag vet inte. I alla fall tycks det inte kommit några fler album, och detta var ju 2007. Det senaste jag upplevt av Fläskkvartetten var ett suveränt framträdande på Judiska Museet i Stockholm, där de tolkade Steve Reich ljud-/bild-komposition "Different Trains". Det var 2009 (tror jag) och den gavs aldrig ut på skiva. Fläskkvartetten är ett unikum i svenskt musikliv, och "Voices of Eden" blev i så fall en värdig final.

Betyg: ***