Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, januari 14, 2016

EN SINGEL FRÅN 2006

Ovanligt att jag tar med singlar här i spalten. Men det händer. "Dumpa mig" (Universal CD-singel 2006) med Veronica Maggio är en sådan.

En radiohit som fastnade. En egentligen ganska fånig låt men enveten i sin refrängstarka monotoni. Veronica Maggio var då ung debutant. Singeln var också med på hennes första album "Vatten och bröd" som kom samtidigt.

Veronica Maggio sjunger på ett speciellt sätt. Naivistiskt, flickaktigt kanske, men samtidigt med en paradoxal kaxighet. Hon skulle snart utveckla det till att bli en lysande och stilsäker popsångerska. Här är hon inte riktigt ända framme.

Men sången, skriven av Stefan Gräslund, är bra och handlar om just det, slutet på ett förhållande. Maggio lyfter den till något stort med sin närhet och dubbeltydighet i uttolkningen. Hon ruvar snarare på någon listig hämnd än låter sig nerslås.

Sedan är det ett märkligt förfarande av Universal att ge ut singlar som promotion för album med det upplägget som var så vanligt på CD-tiden. En singel med samma låt två gånger i följd. Den ordinarie versionen plus en förlängd, uttöjd remix. Säkert bra för ett dansgolv, men omåttligt tråkigt som lyssning.

Betyg: ***