Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, december 30, 2015

MERA AV ESBJÖRN SVENSSONS PIANOJAZZ

"Viaticum" (ACT CD 2005) med Esbjörn Svenssons Trio (EST) blir nästa på listan. Alla skivor med Esbjörn Svenssons var bra. Möjligen kunde de vara ganska snarlika.

Men varför inte? Med Esbjörns drivna, böljande, måleriska och rikligt varierade pianospel, med Dan Berglunds elförstärkta kontrabas som ibland brister ut i dundrande fuzzbox (med stråke!) och med Magnus Öströms minutiöst följsamma trumspel med drivande vispar, så är det bara att luta sig tillbaka och njuta. Deras samspel var så totalt lyhört och njutbart i sig.

Som alltid svängde sig Esbjörn med fantasifulla och väl utsnickrade låttitlar. Vad sägs om "Tide of trepidation", "Eighty-eight days in my veins", "The instable table & infamous fable" eller "A picture of  Boris travelling with Doris" ? Låt  mig gissa att  sådana titlar ofta kunde fungera som en utgångspunkt för själva improvisationerna, som sedan byggdes upp till den visuellt frammanade musiken.

Inte riktigt lika profilerad som föregångaren "Seven Days of Falling" (2003) som är min favorit och den EST-platta jag lyssnat mest på. Men likväl, ett fullödigt mästerverk, "Viaticum" skulle bli en av trions sista skivor. Den följdes av "Tuesday Wonderland" (2006) och "Leucocyte" (2008).

Det året, 2008, omkom Esbjörn Svensson tragiskt i en dykningsolycka i Stockholms skärgård. Han var då mitt inne i sin största kreativitet. En grym och fruktansvärd parallell till när en annan av den svenska jazzens stora pianogenier, Jan Johansson, hastigt rycktes bort i en bilolycka 1968. Han var då yngre än Esbjörn Svensson, men på samma sätt inne i sin mest kreativa period. Esbjörns plötsliga död 2008 blev en fruktansvärd förlust för svenskt musikliv.

Betyg: ****