Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, december 08, 2015

LENA PH FYLLER 20

Vad nu då? En samling med Lena Philipsson? Ja, varför inte. Hela min samling, och hela denna räkning i denna blogg, spänner över ett brett musikfält : Klassisk musik, jazz och jazzrock, pop och rock, progrock, visor, ballader och folk - OCH schlagers och annan populärmusik.

Från 30-talets stenkakor till 60-talets Svensktoppar och vidare över Melodifestivaler och annat. Jo, jag älskar det också. Åtminstone delar av det.

"Lena 20 år" (Columbia saml.-CD 2004) ger en bra överblick över hela hennes karriär och visar hur starkt låtmaterial hon haft över tid. Från 80-talets festivalkarameller som "Kärleken är evig", "Dansa i neon" och "Om igen" - melodier som aldrig vann men ändå blivit klassiker i det allmänna medvetandet.

Därefter de något ansträngda, Prince-inspirerade sexbetonade show-inslagen på engelska i Lena som figuren Agent 006. De där rockflirtarna är jag mindre förtjust i. En klockren återkomst till schlagern med 90-talets "Månsken i augusti). Och så hopp över till 2000-talets ack så framgångsrika samarbete med Orup.

Den läckert tvetydiga "Det gör ont", "Lena anthem" ("Mitt namn är Lena Philipsson.."), "Delirium" , "Han jobbar i affär" och den generande fräcka "Unga pojkar & äldre män". Alla är de färgstarka popschlagers med både tagg, starka refränger och rejäl självironi. Ibland blir det för bullrigt, för grällt och för mycket, som det också kan bli i festivalsammanhang. Men för det mesta blir det väldigt bra. Och så kan man njuta av en innerlig ballad som "På gatan där jag bor".

Betyg: ***