Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, december 09, 2015


"OCH DU HAR TRÄNAT BORT DIN DUMMA DIALEKT..."

Det här är en singel. En av 2004 års bästa låtar som jag har fäst mig särskilt vid. Kanske en trivial popradiohit. Men jag tycker mig höra något större i den.

"Ingen vill veta var du köpt din tröja" (Universal CD-singel 2004). En anslående titel på en sång med den unga vispop-gruppen Raymond & Maria. De tog sitt namn efter en porr- och swingerklubb i Stockholm på 80-talet.

Jag vet inte mycket om denna grupp. Men den är sympatisk. Främst därför att de spelar helt (eller nästan helt) akustiskt. Några gitarrer, en melodica, en tamburin. De båda tjejerna sjunger enkelt och okonstlat i stämmor. En melodistark vispop med små medel. Kanske kunde de varit inspirerade av brittiska The Magic Numbers som också arbetar med små, finmaskiga medel i varma melodier. Men nej, det stämmer inte för dessa debuterade först 2005, året efter alltså.

Sången "Ingen vill veta var du köpt din tröja" är märklig och går direkt till mitt hjärta. Texten skildrar effektivt en skenbar, svensk idyll där allt är bra. Vardagsrusning till jobbet. Chefen bra och kan allas namn. Snart kanske ett sommarhus i Värmland. Men under idyllen lurar en existensiell ångest. "Ingen sörjer när du dör / Ingen ska sakna det du gör / Ingen vill veta var du köpt din tröja...:"

Det lustiga är att de båda sångerskorna sjunger den snabbt, nästan mekaniskt och till höres utan riktig känsla för det djup som faktiskt finns i texten. Om man läser texten fritt förstår man kanske varför. Låten går snabbt, har en svår melodi och det är många ordmassor att hinna med. Men på något sätt fungerar det och träffar rätt just därför. Distansen ger en viss motsägelsefull andemening åt de vardagliga bilderna, och det har en tjusning. Dessutom är det ovanligt i vår tid med riktigt refrängstarka visor.

På "baksidan" (finns det "baksida" på CD-singel?) ger gruppen mig ett lyckorus genom ett alldeles förträffligt smakfullt låtval. En gammal fransk schlager. "Tout les garcons et les filles (de mon age)" som Francoise Hardy sjöng redan 1962. En av mina favoritmelodier ! Raymond & Maria sjunger också denna snabbt, akustiskt samt på franska. Men tjejerna drar iväg den i ett så forcerat tempo att man blir näst intill stressad. Ändå - stort pluspoäng för låtvalet.

"Tröja"-sången, som var en av 2004 års stora sommarhits förblev också den här combons enda framgång. De gjorde samma år en fullängds-CD, "Vi Ska Bara Leva Klart", men den passerade obemärkt. Det är ju 11 år sedan nu. Av allt att döma blev Raymond & Marias låt en typisk "one-hit-wonder".

Betyg: ****