Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, november 04, 2015

FYNDET AMY WINEHOUSE

Nu efteråt vet vi hur det gick. Vi vet att unga och så oerhört begåvade, brittiska sångeskan Amy Winehouse dog alldeles för tidigt och alldeles för tragiskt 2011.

Dessutom i en ålder av 27 år. Den vidrigt mytomspunna åldern 27 år, liksom många andra av rockmyternas offer (Brian Jones, Hendrix, Joplin, Morrison, Pigpen, Cobain och många fler).

Det är trist och jag avskyr verkligen de där rock'n'roll-myterna. De förhärligar ett destruktivt liv och förminskar musiken och artisternas seriösa konstnärsskap.

Hur som helst så upptäcktes Amy Winehouse som mycket ung, med sin enastående vita soul- och soulrockröst. Under sin korta karriär hann hon bara göra två skivalbum. Detta är det första, "Frank" (Island / Universal CD 2003).

Det är en säker, fullmogen sångerska som här träder fram. Med en djup, stark, känslig och mycket personlig soulröst som med självklarhet rör sig över soul, rock, reggae och jazz, Just det jazziga anslaget är det som skiljer "Frank" från hennes senare och mer kända album "Back to Black" (som jag återkommer till).

"Frank" blev en omedelbar framgång och ett stort genombrott för Amy Winehouse. Inte konstigt med sånger som "Fuck me pumps", "I heard love is blind", "In my bed", "What is it about men?" och den vackra "October song". Låtar som hon skrivit själv i samarbete med olika medmusiker. Det var något av en skön, lite gammaldags jazzdiva över Amys gestalt. Hon hade verkligen framtiden för sig.

Betyg: ***