Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, juli 09, 2015

FLÄSKET OCH WADLING STYR MOT ENKLA VISOR

Kombon Fläskkvartetten med Freddie Wadling var min och Evas favoriter. Vi hade följt dem i många år. Förundrats över kvartettens gränslösa spännvidd och Wadlings dramatiska sångröst.

De tog ut svängarna och tangerade heavy metal på "Flow" (1993) för att sedan destillera uttrycket till kammarmusik i miniatyrer på "Pärlor från Svin" (1995), då i huvudsak enbart Fläskkvartetten.

Albumet "Fire Fire" däremellan har jag ingen koll på. Men här var de så framme vid ett nytt kapitel. "Jag Ger Vad Som Helst För Lite Solsken" (MVG CD 1998) med - åter - Fläskkvartetten & Freddie Wadling. En underbar titel på ett ganska lugnt opus där de närmar sig området Svensk Visa.

Helt svenskspråkigt denna gången. Nina Persson från The Cardigans är gäst och sjunger duett med Wadling i den dunkelt apokalyptiskt rockiga "Som glas", där mörka moln tornar upp sig som i en fast motion-filmsekvens. 

Men det bästa, och faktiskt ljusaste spåret är "Tåg och flyg och båt". En låt av Burt Bacharach (i original "Trains and boats and planes"), faktiskt översatt av Tomas Öberg från nyss nämnda Bob Hund. Cirklarna går verkligen igen här. Att Fläsket och Wadling, som tidigare bland annat tolkat Judy Garland, nu ger sig på Burt Bacharach, är både logiskt och visar på deras sympatiska bredd.

Men sedan brister bågarna faktiskt lite, tycker jag. Flera av skivans ballader som följer är episka sånger med många verser. Där skulle Fläskkvartetten haft något mera att bita i än som "bara" ackompanjerande syfte. De elektriska stråkarnas specialitet är ju att dramatisera, understryka och skapa dynamiska djup i sina uttryck. Därför blir resultatet här tyvärr mest långtråkigt.

Freddie Wadling själv skulle snart göra en rad egna soloskivor där han hittade helt rätt som vissångare. Fläskkvartetten skulle koncentrera sig mer på teater- och kammarmusik. Endast sporadisk skulle de samarbeta efter denna skiva, som alltså faktiskt inte är så lyckad. Men ett snyggt omslag och framför allt en välsmakande titel blev det: "Jag Ger Vad Som Helst För lite Solsken".

Betyg: ***