Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, maj 29, 2015

RAY DAVIES OM THE KINKS HISTORIA

Det här är en rolig historia. Den brittiske rockveteranen Ray Davies, motor i gamla The Kinks, skrev på 1990-talet ner sina memoarer i en bok vitsigt kallad "X-Ray",

Skivan "The Storyteller" (EMI live-CD 1998) är till stora delar hans uppläsningar av valda delar ur boken, varvat med Kinks-klassiker i sparsmakade versioner. Plus den helt nya "London song" som framförs både akustiskt live och i en elektrifierad studio-version.

"The Storyteller" är en mycket underhållande och rolig skiva. Mer prat än sång. Det gör inget, för Ray Davies är en mycket god berättare, med väl inlagda konstpauser och talang för träffsäkra oneliners.

Davies berättar om uppväxten i föräldrahemmet, om "the front-room", hur lillebror Dave Davies och han upptäckte bluesen, rocken, tjejerna, det goda livet. Det blir mycket Swinging London och mycket 60-talskänsla. "Vi gick på konstskola och försökte prata in oss hos de snygga tjejerna. Om konsten, politiken, filosofin och annat för att ha en chans, tills tjejen sa' : Jag är inte intresserad".

Det blir också fina bakgrundsberättelser till flera av låtarna. Vägen till skivkontrakt, flopparna, den dandylike managern på Pye Records osv. Där emellan små, akustiska brottstycken av "Autumn almanac", "Set me free", "You really got me" och andra klassiksa Kinks-hits. Bra, trivsamt, men oftast inte mer än brottstycken.

Jag tycker om "The Storyteller" och jag tror nog att många med mig som har stor kärlek till 1960-talets klassiska popperiod tycker om den. Bara man är beredd på att det är en till största delen pratskiva.

Betyg: ***