Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, maj 20, 2015

FIN POP MED EAGLE-EYE

Man kan inte låta bli att fascineras över klanen Jah / Cherry. Slag-verkaren, afro-musikern och rytmikpedagogen Ahmadu Jarr (senare Jah) är en av mina favoritmusiker från bl.a. Egba. Jazztrumpetaren Don Cherry (pappa till Eagle-Eye) var en egensinng och kreativ musikskapare. Mamman Moki konstnär.

Både Titiyo och Neneh Cherry är gudabenådade röster inom soul, r&b och (Neneh) hiphop. Lillebror Eagle-Eye Cherry har mera orienterat sig mot pop och rock med lätt färg av jazz i en luftigt flexibel singer-/songwriter-tradition.

"Save tonight" är hans stora hitlåt. En livsbejande, svängig poplåt som gör att man bara vill flyga med och sväva. Eagle-Eye sjunger med en avspänd värme till en vinande komp-gitarr. "Save tonighet" är med på detta album, "Desireless" (Diesel CD 1997).

Tyvärr är inte hela skivan av samma dignitet. Det blir lätt en dragning åt AOR (skvalrock med andra ord). Kompetent men lite friktionslöst. "Rainbow wings" och "When mermaids cry" är bra, men resten blir lite för jämntjockt laidback-amerikanskt. 

Värd att framhålla är däremot det sista spåret, titellåten "Desireless", som är en bubblande färgrik jazzlåt komponerad av pappa Don Cherry. Denne hade avlidit strax innan dess, 1995. Istället är det här fine jazztrumpetaren Goran Kajfes som blåser det skönt luftiga, lätt afro-klingande solot.

Betyg: ***