Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

torsdag, april 23, 2015

JUST D MÖTER DANSBAND

"Tre Gringos / Hur e D möjligt?" (Telegram CD-singel 1996) var en singel som gjordes på skoj i samband med Grammisgalan 1996 (för året 1995 alltså).

Singeln gjordes med uppställningen : Just D med Thorleifs. Således en annan version av Just D:s geniala doo-wop-travesti som var med på albumet "Plast" (deras sista). Det är också en ny version av den sköna hiphop-ballad "Hur e D möjligt?" som ursprungligen var med på deras höjdarskiva "Svenska Ord" (1991).

Här är det en crossover-möte av ett lite osannolikt och överraskande slag. Tuff hiphop-grupp möter svenskt dansband. Ett av de mest erfarna och väletablerade dansbanden i den svenska folkparksdjungeln. Med tanke på dansbandens usla status i hippa kulturkretsar på Södermalm är det här ett rätt smart och roligt drag. Lite som när Östen Warnerbring sjöng till ett death metal-band eller när Thore Skogman mötte electrofunk.

Musikaliskt är "Tre Gringos" här däremot inte alls komplicerat. En lugn, dansvänlig sångmelodi i gungande 6/8-takt. Det nätta saxsolot i originalversionen byts här mot Thorleifs smöriga, unisona altsaxar. Annars är det sig likt och skillnaden är hårfin. Baksidan "Hur e D möjligt?" är däremot mindre lyckad i denna version.

En kul bagatell alltså. Inte mer. Denna singel skulle också bli det sista vi hörde av Just D. 1996 upplöstes de. Wille Crafoord gick över till en lågmäld vissångarkarriär. Stilmässigt faktiskt när vad Mikael Ramel gjorde på 70-talet. Men inte alls lika färgstark och inte heller särskilt framgångsrik. Vad Peder Eneroth och Gustave Lund har gjort efter Just D har jag faktiskt ingen riktig koll på.

Betyg: ***