Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, april 10, 2015

GYLLENE SAMLING MED JUST D

Så avslutade då Just D med en lysande samling som sammanfattar deras sex år i etern så bra som det kan göras. "Just D:s Gyldene" (Telegram saml.-CD 1995) kom ut påpassligt till julhandeln det året.

En ordentlig och matig samling som verkligen tar upp höjdpunkterna. Inleds med hitbetonade "Relalalalaxa" (med Bengt-Arne Wallins riviga trumpet) från "Svenska Ord" och "87-87" från den då nya "Plast", samt den mindre subtila "Vart tog den söta, lilla flickan vägen?" från gapiga "Tre Amigos" (1993), det enda av deras album som jag inte gillar.

Men här finns så mycket annat bra. "Mammas tema", med dess oidipala självironi, liksom ett udda spår som "Rökringar", båda från dubbeln "Rock'n'Roll" (1992). I "Rökringar" förgyller gästande radio-legenden Leif "Smoke Rings" Andersson med sin sotiga sammetsröst i en solkig men kärleksfull hyllning till Den Stora Jazzen.

"Tre gringos", den underbart melodiösa doo-wop-travestin som jag nyss hyllat finns förstås med. "N & N" är enda spåret från första albumet "1 Steg Bak & 2 Steg Fram" (1990). Av samma lyriska karaktär är också "Hur E D möjligt?" från "Svenska Ord". En av de där häftiga, svängiga numren med mycket samplingar är "Grannar", en galen fresk om typerna i trappan, genialiskt rimmad och med mycket humor.

Sedan kunde jag väl hoppat över "Hubbabubba", heavy metal-färgade "Ung & hellig" och andra, mera gaphalsiga låtar på slyngeltemat. Ny för denna skiva är "Jag sköt sheriffen", en rak översättning av Bob Marleys "I shot the sheriff", där den lojt gungande reggaen istället blir en hoppigt skramlig hiphop. Textens våldsromantik tycker jag varken om i original eller här.

Som bonus ligger också skivans sista spår, "Juligen" från 1991. Den älskade jullåten som tidigare tydligen bara funnits på CD-singel och på någon anonym "Diverse artister"-samling. "Juligen" fick ny renässans här och är sedan dess en av de mest omtyckta jullåtarna kring granen, fast den egentligen är en lekfull men blodig uppgörelse med all fånig julhysteri. En samplad Alice Babs och ljud från gamla pilsnerfilmer förgyller denna lilla delikatess.

Visst kan jag sakna en del pärlor här. Geniala språkhyllningen "Svenska Ord2" från deras bästa album med samma namn. Något av rapnumret där de förklarar hur de gör sin hiphop, t.ex. "Vår Atari", "N gång till" eller annat. Festliga anti-gröna-vågen-rappen "Tbaxtstan" (= "Tillbaks till stan") som svar på Lundells "Öppna landskap". Men man kan inte få allt och det här är gott nog. När de två avslutande kortnumren "Rökringar" och "Juligen" länkas ihop omärkligt blir det en final som heter duga.

Betyg: *****