Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, april 08, 2015

PLAST - JUST D:S SISTA ALBUM

 "Plast" (Telegram CD 1995) blev det femte och sista albumet av svenska hiphop-gruppen Just D. Det är inte deras bästa men som på alla deras skivor finns här poänger och klurigheter.

Hitlåten "87-87" blev ofta spelad i radions P3 (just det här året sändes varje vardag "Iller" med Sara Kadefors, ett härligt favorit-program som tyvärr bara existerade det året. 1995) "87-87" är en rolig remake på Ulf Lundells "Sextisju, sextisju", men med fräck, slyngelaktig nostalgi över Kungsan, filmen G, Ultravox, Motosågsmassakern, Imperiet och andra 80-talsmarkörer.

Här finns flera tjoiga, bredbenta raplåtar à la Beastie Boys. Titlar som "Sköna skor", "Inte kul å va ful", "Tvångstankar" och "Bogeymannen" säger väl en del om ämnesvalen denna gång. Smarta, fyndiga, intelligenta rim i höga tempi som vanligt. En del samplingar, men mera ordinära syntkomp. Det är bra men det mesta har sagts bättre förut av Just D.

Men här finns EN pärla. En underbart rolig låt som sticker ut och gör hela skivan. Det är "Tre gringos". En doowop-travesti i lugnt gungande 6/8-delstakt med snygg, tidlös sångmelodi i renaste durtreklanger. Det är ett roligt och överraskande grepp av Just D. Texten är en dråplig vardagshistoria om när killarna ringde på en annons om en schysst saxofon, tog Blå Linjen från Fridhemsplan och åkte ut "till förortsdjungeln".

"Vi kände oss lost / fast där fanns både Konsum, McDonalds och post...." De gick upp, ringde på "Excuse us, is this where we can buy a Sax?..." Och där på balkongen där blåste hans sången "Tre Gringos". Det är så snyggt, så banalt och genialt.

Kanske ett svar på alla som skällde på Just D för att de inte var någon "riktig" hiphopgrupp från förorterna, utan tre rätt bortskämda grabbar med välbärgade bakgrunder som lekte bus. Sådant gav inte någon credd alla gånger. Men Just D var ju så jäkla bra som de var. I "Tre gringos" är perspektivet så övertydligt distanserat. Men med värme och kärlek. "Tre gringos" är ljus bagatell med stor stilkänsla. Ruben & The Jets kunde inte ha gjort den bättre.

Betyg: ***