Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, mars 13, 2015

AMERICANA MED JOAN OSBORNE

Ja, det här kan man väl kalla America. Country och rå rotrock i ett möte på personlig singer / songwriter-nivå. Jag har aldrig varit någon större fan av country. Men jag gillar Joan Osborne och hennes expressiva sånger.

"Relish" (Blue Gorilla / Mercury CD 1995) var hennes andra album. Den vackra, innerliga och mycket varma balladen "One of us" blev skivans hit och en av hela 1990-talets största hits, mycket välförtjänt.

Sången är ändå ett undantag, för resten av albumet "Relish" är betydligt råare och fränare i sitt uttryck. Det är vinande bottleneck-gitarrer och starkt, vokalt uttryck. Många har jämfört med Bonnie Riatt, men det tycker jag är orättvist för hon sjunger som en kratta. I Joan Osbornes röst finns en hårdhet men samtidigt en poesi och en känslighet som berör.

"St Teresa"; "Pensacola", "Dracula moon", "Spider web" och "Let's get naked" är några titlar. "Man in the black coat" är en tung sång av Bob Dylan, från dennes "Oh Mercy"-album från 1989. "Help me" är av bluesmannen Sonny Boy Williamson och till "Right hand man" står faktiskt Captain Beefheart som medkompositör, jämte Joan Osborne själv.

Ibland kan hennes stil tangera en poppig, modern country som kan erinra om både Shania Twain och Jill Johnson. Men oftare glider det långsamt ut i en tung träsk-countryblues där hennes röst och hennes sångskrivande får nästan andliga vibrationer. I övrigt vet jag inte mycket om denna lysande sångerska, född 1962 i Kentucky. Men jag ser i Wikipedia att hon samarbetat både med Phil Lesh (i Grateful Dead) och The Dixie Chicks. Inga dåliga sällskap precis.

Betyg: ****