Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

onsdag, februari 04, 2015

NEIL YOUNG UTAN TRÅDAR

MTV:s konserter med konceptet Unplugged var på modet den här perioden. För Neil Young var det inget stort steg att gå till akustisk, nedtonad skepnad. Hans sånger har nästan alltid vara starka nog att kunna kläs av, även när han vräkt tung taggtrådsrock.

Men "Unplugged" (Reprise live-CD 1993) med Neil Young är sympatisk, om än inte särskilt märklig eller annorlunda i hans rigorösa skivkatalog. Ett litet band med bl.a. Nils Lofgren på cittra (!). En knippe låtar i urval från hela Youngs karriär, en liten studio och en publik. Det är allt.

Han börjar från nollpunkten. Helt ensam med "The old laughling lady". Så faller en efter en musiker in i balladerna, och tempot är hela tiden stillsamt. Först mot slutet blir det mera rörlighet och bandkänsla. Man går i mål med gamla Stills-duo-sången "Long may you run" och så allra sist, "From Hank to Hendrix". Höjdpunkten på hans då senaste studioalbum "Harvest Moon" från 1992.

 Den titelsången finns också med här. Liksom drogvarnaren "Needle and the damage done" från gamla "Harvest", "Pocahantas" från "Rust Never Sleeps" och "Helpless" som en gång sjöng i ett hjälplöst tillstånd i The Bands "The Last Waltz"-film.

Mycket är obetydligt, knapp märkbart jämfört med originalversionerna. Men här finns också överraskningar. "Transformer Man" var en gnistrande elektrisk Kraftverk-electronica på synt-skivan "Trans" från 1982. Här är den en spröd ballad med Nils Lofgren på, just det, cittra (autoharp på engelska). Så annorlunda dräkt, men karaktären i sången är densamma.

Och - den stora överraskningen och det sensationellt bästa spåret på denna skiva är "Like a hurricane". Den var en gång en sådan där vulkaniskt laddad, expansiv rocksång med ringande gitarrsolo på LP:n "American Stars'n Bars" på 70-talet. Här gör Neil Young den solo - till ackompanjemang av en tramporgel. Ingenting annat ! Vem kunde tro att det låter så om en tramporgel, långt ifrån barndomens skolsal. Neil Young målar upp ett undergångsladdat, dramatisk scenario. Här stannar tiden för ett ögonblick, i denna skivas version av "Like a hurricane". Det är stort.

Betyg: ****