Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, februari 02, 2015

NYSKAPANDE KLANGER AV BJÖRK

"Debut" (One Little Indian CD/LP 1993), ett sensationellt bra och album och utan tvekan 1993 års bästa och mest unika skiva alla kategorier.

"Debut" är (nästan) solodebuten för isländska Björk Gudmundsdottir. Hon hade innan dess en lång karriär bakom sig som sångerska i punkiga bandet The Sugarcubes hemma i Reykjavik, och hon hade faktiskt gjort ett soloalbum redan på 70-talet.

Men det där är historia. När "Debut" med Björk kom uppenbarade sig något helt nytt. En minst sagt personlig sångerska med en ropande, ömsom smeksam ömsom fräsande frasering. Starka melodier, nyskapande sound, väl utmejslade arrangemang. I början stöttes jag av de techno-influerade rytmerna. Men när jag väl brutit igenom den spärren var det som att stiga in i magiskt sagolandskap. Det var ju på Island.

"Big time sensuality", "Human behaviour", "Violently happy" och "Play dead" blev alla ofta spelade radiohits. Björk samlade influenser från en global ljudvärld av rock, folkmusik, ballad, världsmusik, Indien och sjömanssånger, bland mycket annat. Hon kokade ihop allt till en helt egen symbios med ett så egensinnigt starkt personligt avtryck att musiken lyste av sin egen inneboende karisma.

"Venus as a boy" klingar av indiska slingor medan "Come to me" ligger lugnt, svävande och exakt balanserad med trumspel på lösa cymbaler mot en dov stråkmatta. Den inger känslan av att flyga fram över öppet hav. "Aeroplane" stannar upp och förankringen blir tydlig i det meditativa, sista spåret "The anchor song". Där sjunger Björk till enbart komp av en saxofonkvartett. Det är så vackert, så sparsmakat att man nästan går sönder.

Björk fortsatte göra fantastiska, nyskapande skivor efter denna. Med samma egensinniga sökande och nyfikenhet, med sitt märkliga, expressiva sångsätt, sina vackra melodier och stora arrangemang i nya ljudvärldar. Upptäcktsfärder i marker där knappt några sedan Brian Wilson och Brian Eno satt sina steg tidigare.

Men det karga och trolska finns där. Det är väl lättköpt att se isländska urtidslandskap framför sig. Björk har till leda fått kallas sagoväsen och annat larvigt. Hon är en av de yngsta någonsin som tilldelats Polar Music Prize.

Betyg: *****