Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

lördag, januari 31, 2015

CHARMIGT MÖTE PÅ SVENSK-DANSKA

Denna skiva heter "Himlen Gråter För Elmore James" (Warner CD/LP 1992) med Mats Ronander. Titeln och titellåten är sympatisk, med en snygg hyllning till Ronanders rötter i bluesen.

Men det som intresserar mig här är egentligen inte albumet, utan en enda låt. En charmig bagatell som är en duett med fine, danske rocksångaren Kim Larsen från Gasolin.

Den heter "Gör mej lycklig nu", och är faktiskt en sådan där sång man blir helt lycklig av. En laidback rockballad där de två sjunger varannan vers och refrängen tillsammans. Ronander på svenska och Kim Larsen på danska. Det kanske inte låter så märkvärdigt, men det blir faktiskt en sällsynt rolig och charmig effekt. Två erfarna rockrävar i en lyckligt möte. Och Ronander slirar runt på skön elgitarr medan Larsen kör akustiskt.

De två hade lärt känna varandra under den period när Ronander bodde i Köpenhamn och var gift med danska rocksångerskan Sanne Salomonsen. För annars har jag aldrig fastnat speciellt för Mats Ronander som soloartist. Säker studiomusiker och erfaren med spel hos åtskilliga musiker och i skilda stilar, från Peps till ABBA. Men som egen soloartist, kanske mindre profilerad. Men just den här sången, en lättlyssnad må bra-kärleksång på svensk-danska, den återkommer jag gärna och ofta till.

Betyg: ***