Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

måndag, januari 12, 2015

MATILDA-MIX VI

Ännu en uppsamling. "Matilda-mix VI" (egen saml..CD ca 2007) är en brokig kompott av gammalt (60-tal) och fram till ca året 1991, som är i höjd med var denna räkning befinner sig nu.

Utgångspunkten var Wilmer X som var högaktuella just 1991. "Vem får nu se alla tårar?" och "Perssons gård" (duett med Peps Persson) återkom sedan på hela dubbel-albumet "Mambo Feber" (1991) som redan är nämns här-

Vips, ett kast bakåt till en av barndomens singlar. Den knäppa, roliga nonsenslåten "Iwan Iwanowitch" (1961) med Hasse Burman och hans Pråmdragare. En slags rock'n'roll-å-ryska-parodi i Gagarins tid. En av de första skivlåtar jag hörde. Vår familj hade just köpt en första grammofon, en så'n med högtalare i locket.

Från den urtiden är också "Apache" (1960) med The Shadows, som redan snurrat runt här flera varv. Och något senare, men ur samma musikaliska oskuld, härrör danska "Lollipops' shake" (1964) med pojkbandet The Lollipops.

George Harrison, Dire Straits, Rolling Stones, Beach Boys och gamla Tages fyller på. Blande dem är naturligtvis Dire Straits "Sultans of Swing" (1978) en självklar pärla. Mark Knopflers mjukt svängiga, garanterat odistade gitarrspel och berättelsen om det gamla tradjazzbandet som blir hånade för att vara gammaldags, med som ändå framhärdade att spela precis vad de tyckte om - den går rakt i hjärtat. Och Pick Withers härligt flyhänta trumspel !

Men som helhet är ju en sådan här hopkok-samling svår att sätta betyg på. Så det får väl bli:

Betyg: ***