Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, januari 30, 2015

KRAFTSAMLING AV JUST D:S HIPOP

Det tredje albumet med Just D blev en dubbel. Titeln blev "Rock'n Roll" (Telegram 2CD 1992). Det var någon slags konstig ironi i det. Var det något den svenska hiphop-trion inte sysslade med så var det rock.

Men texterna botaniserar i rockröj, så det är väl därför. Enligt Wikipedia var arbetsnamnet "Sex, drugs & rock'n roll" , men det blev för långt. När de upptäckte att det aldrig gjorts någon svensk skiva med titel "Rock'n roll" så fick det bli det.

Och Just D härjar vidare, vildare och stökigare än förut. Men också med en hel del finesser. Formatet dubbel-cd är en kostym som är något nummer för stor. Det blir tröttnade i längden och med en hel del utfyllnad. Men här finns också en knippe rejäla höjdpunkter.

Som "Grannar". En svängig, genialisk drift med vådan av störiga grannar i ett hyreshus. Med blickar mot både Hitchcock och Rolling Stones "Neighbors". Och med roliga loopar och inklipp (pilsnerfilmer och Lissi Alandh). En annan är "Tbxtsstan". Tillspetsat och drastiskt som vanligt. Här om storstadens hemkänsla mot rysliga landsbygden. Underbara rim med motsatt gröna vågen-romantik.

"Astridlindgrenland" och "Blues" är rapnummer som driver friskt med rockmyter och bluesklichéer. Överhuvudtaget mycket humor. I "Rökringar" får inlånade legendariske jazzradioprataren Leif "Smoke Rings" Andersson med kärlek hylla rökig jazzhistoria (namndroppande med Lester Young, Ellington, Stan Getz etc) i en ljuv sammanfattning, "Thank you for being", mot en fond av nattlig soft jazz.

"Mammas tema" är en lika genial hyllning till busiga gossars oidipala bindningar till sin, just det, Mamma. Det fyndiga bryts emellanåt av mot det slyngelaktiga. Även om humor och självdistans lyser starkt i allt Just D gjorde, blir det ändå tradigt med sexismen och krystade grabbigheten i "Billiga brudar". Sådana tramslåtar följde trion ända sedan första skivans "Suck" fram till sista albumet "Plast".

Och visst blir det viss överdos av det goda på denna dubbel med hela 30 spår. Samtidigt var det här någonstans Just D toppade, och många betraktar "Rock'n Roll" som deras höjdpunkt, även om jag håller föregångaren "Svenska Ord" högre. Men överraskade och roade gjorde de allid.

Betyg: ****