Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

tisdag, februari 10, 2015

FRANK ZAPPAS SISTA ALBUM

Det är något sorgligt över den här. "The Yellow Shark" (Barking Pumpkin live CD 1993) blev den sista utgivna skivan med Frank Zappa medan han levde. Den är inspelad hösten 1992, han dirigerar  den tyska kammarorkestern Ensemble Modern vid konserter i Frankfurt, Berlin och Wien.

Frank Zappa var svårt sjuk, vilket framgår av fotografiet på omslaget. Han dog i prostatacancer julen 1993. Då hade albumet nyss blivit utgivet. Trots de sorgliga omständigheterna måste sägas att en värdigare hyllning än så här kunde mr Zappa inte ha fått.

Det är en alldeles utmärkt skiva. Den i särklass bästa och mest tillgängliga av Zappas konstmusik-skivor (eller "klassiska", om man så vill). Det mesta av materialet är opus från tidigare plattor ur Zappas digra katalog.

Typiskt nog inleder man med "Dog Breath variations" och "Uncle Meat" från just "Uncle Meat", det album med Mothers of Invention från 1969 som blev en tidig höjdpunkt för Zappa som kompositör, med dess gränslösa utflykter i avantgarde, kammarmusik och friform. Virtuost lekfulla stycken med snabba 16-delslöpningar i vibrafon och marimba. Ekon av både Bartok och Prokofjev.

Här finns också ett intrikat arrangeman av "Be-bop tango", som tidigare framfört live som del i en längre performance-sketch på "Roxy & elsewhere" från 1974. Det gäller också den stirriga "G-spot tornado", som här lyfts fram till något mycket intressantare än på ursprungliga inspelningen på "Jazz from Hell" från 1986. Här med dirigent Zappa och Ensemble Modern framfördes på scen som ett akrobatiskt dansummer. Detta kan ses på YouTube.

Bland de nya Zappa-kompositionerna (såvitt jag vet) till denna live-CD finns vackert dramatiska stycket "Outrage at Valdez", som anspelar på oljekatastrofen i Alaska 1989. Ett par miniatyrer för bara stråkensemble hör också till det minnesvärda, liksom orkestrala "The girl in the magnesium dress", som sannolikt också framfördes som akrobatiskt dansnummer. Det stycket fanns tidigare med på en av Zappas "seriösa" skivor, då dirigerat av franske maestron Pierre Boulez 1984.

"The Yellow Shark" är en storartad skiva som också blev omedelbar succé, både bland Zappa-fans och i akademiska musikkretsar. Kanske fick Frank till slut någon slags erkännande som seriös tonsättare här i sista stund. Det var nog så han alltid hade sett sig själv, som en seriös skapare som av en tillfällighet råkat hamna i den tid som var rockmusikens. Den 2 november 1993 låg "The Yellow Shark" ute på skivdiskarna. den 4 december 1993 avled han stilla i sitt hem i Kalifornien, omgiven av familjen.

Betyg: *****