Lorres musikhörna

Musik, jazz, klassiskt, rock, litteratur, film, konst, kulturhistoria osv.

fredag, december 19, 2014

JUST D:S GENIALA HIPHOP PÅ SVENSKA

Jo visst. Leila K, Papa Dee, Rob'n Raz och Dr Alban var först med hiphop i Sverige. Men Just D var de första som översatte hela konceptet till svenska.

De kombinerade hiphop med en lång svensk poptradition av klurighet och ordfantasi. En tradition med Pugh, Mikael Ramel, Dag Vag, Torsson, Docenterna, Wilmer X m.fl. som i sin tur pekade ännu längre tillbaka - mot Owe Thörnqvist, Povel Ramel, Thore Skogman och Sven-Ingvars.

När Just de döpte sitt andra album till "Svenska Ord" (Telegram CD/LP 1991) så var det en dubbel dedikation. Dels givetvis en anspelning på Hasse & Tage och deras gamla produktionsbolag. Dels en markering att det här var ny musik - av snitt De La Soul, A Tribe Called Quest och Beastie Boys - men med svenska samplingar och avancerad rimkonst på svenska. Det var helt klart nyskapande.

Debuten "1 Steg Bak å 2 Steg Fram" från året innan (1990) satte stilen och varumärket för Just D. Men där saknades riktiga hitlåtar. Med "Svenska Ord" tog trio ett nytt steg fullt ut. Det är det bästa av de fem fullängdsalbum som gruppen skulle göra.

Härifrån blev "Relalalalaxa" en stor radiohit. En fräck hiphop med samlad, vass jazztrumpet (av Bengt-Arne Wallin) och en pumpande, skrotig rytm och en spefull text om att bara gå runt och koppla av. Omedelbar, fräck, rolig och en svensk klassiker. Också "Hur E D möjligt?" är betagande. En snyggt gjord, nästan snudd på romantisk raplåt om oväntad förälskelse i vardagen.

Just D, med de tre medlemmarna Pedda P (Peder Ernerot), Gurra G (Gustave Lund) och Doktor C (Wille Crafoord) axlar väl sin slyngelaktiga, pojkbusiga attityd med låtar om sprit ("Bos") och sex, eller snarare om kondomer ("Gummihat"). Men de riktigt geniala numren, som ger detta album en speciell guldkant, är två andra.

Dels "Svenska Ord 2", den rap-låt där de avhandlar själva språket. Det språkliga ekvilibrismen. En  meta-rap, där de på ett briljant sätt uttrycker själva glädjen i att gräva i den svenska sång- och litteraturskatten och göra smarta rim av. Låter det för akademiskt? Inte alls. Just D har sin humor och sitt flyhänta tempo som svänger.

Det andra mästerverket heter "Vår Atari", inlett med sköna looparna "ErumeGurraG?". "Vår Atari" är den snabba berättelsen om just deras Atari, ett samplingprogram och ett smidigt redskap för "en ny musik för en ny publik". Också där med skönt sväng och en smarthet som samtidigt har en välgörande glimt i ögat.

Betyg: *****